- Publicitate -
Ad imageAd image

JUDECĂTORIA SIGHET, FINALIZATĂ – De ce nu este atractivă ca loc de muncă

Ad imageAd image
Ad imageAd image
Sediul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei a fost supus, după 50 de ani de la ultima renovare, unor ample lucrări de reparaţii capitale, consolidare, restaurare, extindere şi modernizare. Investiția a demarat către finalul anului 2018 și a fost finalizată în data de 12 septembrie 2022, în total fiind cheltuiți peste 17.000.000 de lei, din care 15.000.000 de lei reprezintă cheltuielile cu execuția lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de către Tribunalul Maramureș.
„În cursul lunii iunie a anului 2021, din valoarea totală de execuţie, a fost decontată suma de aproximativ 5.000.000 de lei, la acea dată lucrările fiind executate în procent de 31%. Investiţia s-a realizat din fondurile Ministerului Justiţiei, clădirea Judecătoriei fiind una dintre cele mai mari construcţii restaurate exclusiv din aceste fonduri.
Ceremonia de inaugurare s-a desfăşurat vineri, 07.10.2022, iar recepţia tehnică va avea loc în perioada noiembrie-decembrie 2022. Ideea investiției și primele demersuri au fost realizate în anul 2010, iar în anul 2014 a început proiectarea lucrărilor cu firma K&K STUDIO DE PROIECTARE Cluj.
Contractul de execuție a fost semnat în data de 09.10.2018, cu firma S.C. AXA RECONST S.A din Sighetu Marmației.
Deoarece imobilul, cunoscut sub denumirea de „Tribunalul vechi”, este monument istoric, acesta figurând pe Lista Monumentelor Istorice din Judeţul Maramureş cu codul MM-II-m-A-04689, lucrările s-au realizat cu avizul Ministerului Culturii. Mai mult, în vederea restaurării, s-au efectuat un studiu de istorie a artei şi o cercetare de parament, ultima în scopul determinării cromaticii şi a decoraţiilor murale originale din spaţiile reprezentative ale clădirii”, precizează Tribunalul Maramureș.
Proiectul a urmărit consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea structurii de lemn a acoperişului şi înlocuirea învelitorii de tablă cu una de ţiglă ceramică, crearea unei pasarele de trecere între cele două corpuri de clădire, care să permită personalului instanţei şi deţinuţilor accesul direct la sălile de judecată, amenajarea zonei destinate deţinuţilor şi crearea unei intrări separate, crearea unei noi intrări în imobil, dinspre strada Corneliu Coposu, care va fi destinată exclusiv publicului, amenajarea curţii şi crearea unor locuri de parcare, amenajarea demisolului şi mutarea arhivelor instanţei la acest nivel, montarea unui ascensor, crearea a două grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilităţi, renovarea sălilor de şedinţă şi a birourilor, respectiv renovarea şi restaurarea sălii vechi de şedinţă.
„Sediul Judecătoriei este localizat în centrul municipiului Sighetu Marmaţiei, într-un mare complex arhitectonic laic compus din Primărie, Judecătorie şi Închisoarea – Memorial al Victimelor Comunismului, denumită „Palatul Dicasterial şi Închisoarea”. Clădirea a fost întabulată iniţial, în anul 1876, pe Regatul Statului Maghiar, cu titlul de „Tribunal Regal Comitatens şi închisoare”. În anul 1921, aceasta a fost preluată de statul român, în anul 1941, de statul maghiar, iar în anul 1947, în baza Legii nr. 260/1945, din nou, de statul român.
În perioada 2002-2018, imobilul a fost administrat de Ministerul Justiţiei, iar în anul 2018, prin H.G. nr. 490/05.07.2018, acesta a fost preluat în administrare de Tribunalul Maramureş. Plasată între Primărie şi Închisoare, Judecătoria are două curţi interioare şi două niveluri, fiind cea mai veche dintre clădirile complexului. La etaj, fosta judecătorie de plasă, terminată în anul 1899, păstrează şi în prezent o sală bogat ornată cu stucaturi şi o sobă monumentală, şi dotată cu mobilier clasic, din lemn masiv. Stilul arhitectonic al clădirii este unul eclectic, acesta prezentând atât elemente renascentiste, cât şi clasice, intrarea principală fiind împodobită cu patru coloane dorice.
Judecătoria Sighetu Marmaţiei deservește un număr de 30 de localități (1 municipiu și 14 comune cu satele aparținătoare) și aproximativ 82.000 de locuitori aflați în raza sa de competenţă. Sighetu Marmaţiei, localitate situată în Nordul României, la frontiera cu Ucraina, este un important punct de intrare în Uniunea Europeană, astfel că la această instanţă sunt specifice infracţiunile transfrontaliere. În acelaşi timp, Maramureşul istoric fiind o zonă parţial colectivizată, datorită schimbărilor teritoriale, de regim, dar şi legislative, cauzele având ca obiect fond funciar au, de asemenea, un specific aparte.
Având în vedere poziţionarea geografică a Municipiului Sighetu Marmaţiei, această instanţă nu este una atractivă ca loc de muncă, fiindu-i specifică fluctuaţia personalului, mai ales a judecătorilor. Schema de personal conţine 25 de posturi aprobate, din care 6 de judecători, 18 de personal auxiliar și conex (grefieri, agenţi procedurali, şoferi) și un post de muncitor de întreținere – personal contractual, însă, efectiv, activitatea judecătoriei se desfășoară cu 3 judecători și 17 persoane încadrate ca personal auxiliar și conex, restul posturilor fiind vacante sau vacante temporar.
În anul 2021, personalul Judecătoriei Sighetu Marmației a avut în lucru un număr de 4.918 de dosare, iar în primele 9 luni ale acestui an, a avut în lucru 4.088 de dosare, activitatea instanței desfășurându-se în paralel cu lucrările de reparații capitale”, concluzionează oficialii Tribunalului Maramureș.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu