Sunt maramureșeni care au avut neșansa de a fi diagnosticați cu o boală rară, iar costurile cu aceste boli sunt extrem de mari. Persoanele care au o astfel de boală rară sunt incluse în programele naționale de sănătate, la nivel de județ fiind derulate 10 astfel de programe.
„CAS MM decontează programele naționale curative. Cele de sănătate pubică sunt în competența DSP Maramureș. Județul nostru derulează 10 programe, dar în cadrul fiecărui program există subprograme, cu indicatori specifici, cu afecțiuni diferite. Programul Național de Boli Rare are 11 afecțiuni care au fost identificate că se încadrează în acest tip de program, afecțiuni al căror tratament este foarte scump. Persoanele care sunt înscrise în aceste programe naționale și nu au alte surse de venit sunt asigurate prin efectul legii. Avem afecțiuni al căror cost pe lună depășește 10-20 de mii de euro.
Afecțiunile cu cele mai mari costuri sunt Oncologia, Hematologia și Bolile Rare. Boala Gaucher are un cost mediu pe pacient pe lună de 20 mii euro. Avem 6 pacienți în județ cu această boală. Ei nu sunt mulți numeric, dar costurile sunt foarte mari. La Atrofia spinală, de exemplu, costurile sunt deja spre 50 mii euro pe lună și avem un caz în Maramureș, un copil care deja e inclus în program”, spune Carmen Prodan, președinte-director al CAS MM.
Dragoș HOJDA