- Publicitate -
Ad imageAd image

Istoricul Mark Galeotti: „Putin e un operator pragmatic, nemilos și oportunist”

Ad imageAd image

Occidentul s-a lăsat înșelat de anumite aparențe și a realizat prea târziu cine este Putin și ce planuri are, consideră profesorul și istoricul american Mark Galeotti. El spune că Putin depinde de sistemul de propagandă și de oligarhi pe care și l-a creat.

Weekend Adevărul“: Propaganda rusă îl prezintă pe Putin ca pe un țar atotputernic care are ca misiune să restaureze Imperiul Rus, în timp ce adversarii săi îl arată ca pe un pitic slab, afectat de toate bolile posibile și gata să fie înlăturat de oligarhi și de mulțimea nemulțumită. Cum arată, de fapt, Putin?

Mark Galeotti: L-am subestimat pe Putin. Nu este doar un bătrân bolnav care este gata să părăsească scena, dar pe de altă parte nu putem nici să acceptăm propaganda rusă. Putin e un țar, în sensul că este monarhul absolut al sistemului și sistemul este acolo ca să se asigure că el are putere și și-o poate menține. Ca orice țar, el este dependent de acel sistem. El se bazează pe ce îi zic oamenii supuși lui, se bazează ca alți oameni să facă ceea ce el ordonă. Și acum cred că asta este ceea ce spunem legat de Ucraina. Putin poate avea puterea absolută în Rusia, dar dacă nu are informația corectă, dacă nu are analiza corectă, dacă oamenii nu pot face și nu pot duce la îndeplinire ceea ce el le dă de făcut, atunci se va găsi într-o poziție de slăbiciune.

Putin se pretinde a fi susținătorul doctrinei de politică externă, „Lumea rusă“, prin care explică intervenţia armatei ruse în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă. Dar poate justifica prin asta un întreg război?

Primul lucru pe care pot să îl spun este că Putin e un tip pragmatic. Nu crede în filosofii atât de mult pe cât le folosește. Așadar, această noțiune a lumii ruse, această noțiune că fiecare etnic rus este parte dintr-o comunitate pe care Moscova trebuie să o protejeze este ceva ce folosește în favoarea lui și pe care o ignoră atunci când nu îi e de ajutor. El crede de multe ori despre el că are la îndemână o mulțime de instrumente și uneori diaspora rusă este o unealtă utilă – atunci îi pasă de ea.

Integral pe adevarul.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu