Timp de o lună de zile, în perioada 14 septembrie-14 octombrie, se vor efectua probe de presiune (56 bari) la conductele îngropate din oțel aparținand proiectului „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus-Borșa, pe tronsonul 12, de la km 55 +222m pană la km 61+489 m, situat pe teritoriul UAT Bogdan Vodă.
Deținătorii de terenuri din zonă, potrivit Primăriei Bogdan Vodă, sun rugați să respecte afișajele locale de atenționare privind limitarea accesului în zona de restricție de 150 m stanga/dreapta față de culoarul conductei.
În 2 septembrie cei de la Habau Gropup anunțau că proiectul „Conducta de transport gaze naturale în direcția Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa” avanseză cu succes: „Echipele noastre continuă execuția de montare a conductei și au efectuat lucrări la obiectele speciale. Ce e nou? Am început procesele de instalare a fibrei optice! Suntem încântați să anunțăm că proiectul este în proces de peste 70% finalizat”.
Datele venite de la Guvernul Romaniei arată că până în prezent în județul Maramureș s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400 Apa – Negrești Oaș – Sighetu Marmației finalizată și pusă în funcțiune în anul 2005, Municipiul Sighetu Marmației, iar comunele Remeți, Săpânța și Sarasău au solicitat în 2017, prin Consiliile Locale, acord de acces la SNT, conform legislației în vigoare (Ord. ANRE nr. 82/2017 de aprobare a Regulamentui privind racordarea la sistemul de transport al gazelor naturale).
„Amplasamentul obiectivului propus se află pe teritoriul administrativ al municipiului Sighetu Marmației, al orașelor Vișeu de Sus, Dragomirești, Săliștea de Sus, respectiv al comunelor Sarasău, Vadu Izei, Giulești, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Vișeu de Jos, Săcel și Moisei, județul Maramureș. Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 51.500 consumatori casnici, 500 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 2000 de agenți economici și instituții publice.
În acest sens într-o etapă ulterioară finalizării proiectului mai sus menționat, Transgaz are în plan interconectarea celor 2 zone, Maramureș (conducta Sighetul Marmației – Borșa) și Bucovina (conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, obiectiv aflat în curs de realizare în cadrul Transgaz și care prin Hotărârea Guvernului nr. 465/03.07.2019 a fost declarat ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale), prin realizarea unei conducte pe direcția Borșa – Vatra Dornei, asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcții și echilibrarea sistemului național de transport gaze naturale”, precizează autoritățile de la București.
Dragoș HOJDA