La Spitalul Județean de Urgență Baia Mare se iau deja primele măsuri pentru ca în sezonul rece facturile la gaz și curent să vină mai mici față de iarna trecută. Cheltuielile cu utilitățile la o unitate spitalicească sunt destul de mari, astfel că o serie de măsuri restrictive sunt mai mult decat necesare.
„Din punct de vedere al utilităților, înțeleg că va fi un grad de suportabilitate anunțat de Guvern pentru gaz și energia electrică. Deja noi am luat niște măsuri administrative, toată flota de consumatori electrici din spital am început să o schimbăm pe variante de consum mai mici, Led-uri etc. Celor de pe turele de noapte le-am pus în vedere deja să facă economii la partea de consumatori electrici. Legat de încălzire, suntem în curs de montare a unui sistem mai restrictiv din punct de vedere al încălzirii în saloane și sperăm să putem implementa un astfel de sistem la nivel de spital.
Datorită vechimii considerabile a sistemului de încălzire, avem o problemă. La etajele inferioare căldura e prea mare și risipită, iar la ultimele nivele ale spitalului în anumite locuri e ok pentru pacienți, iar în alte saloane și secții temperaturile din saloane ajung pană la 30 de grade. Și atunci se deschid iarna geamurile pentrru a rezista pacienții. Ori nici asta nu e ok. Și atunci încercăm să avem robineți termostatați în tot spitalul”, a declarat, pentru ziarmm.ro, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, Alexandru Oros.
Acesta a mai adăugat că la acest moment „suntem la faza de scriere a unui proiect care vizează finanțările acestea apărute exact pe eficiență energetică. Planul nostru este să ne încadrăm în acea finanțare de 6 milioane de euro prin care să eficientizăm considerabil partea de consumuri cu utilitățile. Anul trecut am avut o factură în lună de varf de iarnă la gaz de 900 mii de lei, compensat 500 mii de lei, iar la curent de 250-300 mii lei la curent”.
Dragoș HOJDA