Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a oferit ZiarMM un interviu amplu în care a vorbit despre proiectele care se derulează în județ pe diferite domenii.
Numai în segmentul sănătate au intrat și vor intra în implementare mai multe proiecte importante.
”Avem un număr foarte mare de proiecte pe care le avem în aceste moment în diverse faze și de aceea este un efort foarte mare. Pe de o parte sunt mulțumit de activitatea pe care am avut-o în această perioadă, în aceste opt luni din acest an. Pe de altă parte sunt lucruri care pot fi corectate.
În 2022 au fost continuate o serie de proiecte pe care le-am început în 2021. În 2021 am început probabil cel mai mare portofoliu de proiecte pe care Consiliul Județean Maramureș l-a avut vreodată, iar anul acesta am început efectiv implementarea altor proiecte sau am inițiat și alte proiecte de investiții.
Pe sănătate sunt deja o serie lungă de proiecte care vor intra în implementare sau care deja au intrat în implementare. Am început cu proiectul pe fluide medicale. Este un proiect de 3 milioane de euro care va fi implementat în Spitalul Județean. De asemenea am inițiat un proiect pentru dezvoltarea secției ATI a secției de Neonatologie, astfel încât să creștem prin aparate performante performanța Spitalului Județean.
Urmează să depunem cerere de finanțare pe reducerea riscului de a avea infecții nozocomiale în Spitalul Județean, printr-o serie de investiții în mai multe secții. Lucrăm și la un proiect de digitalizare a Spitalului Județean. Lucrăm la un proiect foarte mare pentru Spitalul Județean și anume construcția unui nou bloc operator și a unui nou UPU, care vor fi dotate la standarde internaționale. Lucrăm la două proiecte pentru ambulatorii, unul la Spitalul de Boli Infecțioase și unul la policlinca sportivă și lucrăm la proiectul pentru reabilitarea Policlinicii nr. 2”, spune Ionel Bogdan.
Șeful CJ a vorbit și despre proiectele de infrastructură, iar aici avem pasajele de la intrarea în Baia Mare, centura Băii Mari, terminalul de la Aeroport, podul peste Tisa, dar și altele.
”Am început încă de anul trecut proiectele pentru construcția a trei pasaje supraterane în zona Italsofa, Clubul Văcarilor și Independenței. Pasajul Clubul Văcarilor intră la finanțare pe PNRR, la fel și Independenței, iar cel de la Italsofa va intra pe Programul Operațional Regional.
De asemenea, lucrăm pe drumurile județene și vor intra finanțări pentru drumuri județene prin Programul Anghel Saligny, dar și prin Programul Operațional Regional.
Avem în licitație publică pentru execuția noului terminal de pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș, e o investiție de peste 23 milioane de euro. Suntem într-o fază avansată cu centura metropolitană a municipiului Baia Mare, care este prinsă la finanțare. E un proiect extrem de complex, chiar vreau să le mulțumesc celor de la CNAIR care ne-au dat tot suportul pentru acest proiect.
Încercăm să rezolvăm proiectele actuale, dar ne uităm și în viitor pentru dezvoltarea municipiului Baia Mare și județul Maramureș. Avem deja proiectul tehnic pentru podul peste Tisa aproape finalizat, în luna septembrie ne-au promis proiectanții că vor livra proiectul tehnic. Cred că în 15 octombrie vom începe organizarea de șantier și lucrările la podul peste Tisa. Aici vor fi două poduri paralele cu două benzi pe sens.
De asemenea, lucrăm la proiectul de centură a municipiului Sighetu Marmației, dar din păcate am avut probleme în ceea ce a privit derularea achiziției publice. Abia a treia oară am reușit să atribuim contractul”, mai menționează președintele CJ.
Vești bune vin și în ceea ce privește noul aqua park din Baia Sprie, unde studiul de fezabilitate este într-o stare avansată.
”Avem aqua park-ul din Baia Sprie, care este într-o fază avansată în ceea ce privește studiul de fezabilitate și toate celelalte documente, acolo vom depune cerere prin Programul Operațional Regional. Probabil cel mai repede va fi prin decembrie sau ianuarie și în 2023 să înceapă acest obiectiv”, afirmă Bogdan.
În ceea ce privește depozitul de gunoi de la Fărcașa, se așteaptă ca în aproximativ două săptămâni să înceapă lucrările care au mai rămas de executat.
”Am primit proiectul tehnic din partea antreprenorului, sper să fie totul în regulă, vom verifica toate documentațiile și sper ca în 15 zile să înceapă efectiv lucrările. Antreprenorul susține în continuare că se va încadra în termenul stabilit și anume 2023”, a adăugat Ionel Bogdan.
A fost amintit și primul parc industrial, care va fi deschis anul acesta în Baia Sprie, în zona Penitenciarului, pe o suprafață de peste 35 de hectare.
Mai multe detalii în interviul video realizat de Călin OȘAN.
Vlad HERMAN