Bicicliștii ar trebui să respecte o serie de reguli, dar o simplă plimbare prin județ arată clar că nu se întamplă asta. Nu se sperie de amenzi, nu se tem că ar putea fi accidentați și totuși… Legea spune că nu trebuie să circulaţi cu bicicleta dacă vă aflați sub influenţa băuturilor alcoolice. Asta spune legea, dar cine să o respecte?
Apoi, pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare). La oraș se cam respectă această prevedere, dar la sate e jale… Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, bicicliștii trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic şi să acorde prioritate de trecere celor în drept. Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, biciclistul trebuie să se asigure că nu se apropie niciun autovehicul. Pe hartie e ok, dar în teren, e altceva.
„La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic v-au observat și au înţeles intenţia dumneavoastră! Nu traversați carosabilul cu bicicleta nici măcar pe trecerile pentru pietoni! În condiţii de vizibilitate slabă este obligatoriu să purtați vestă fluorescent reflectorizantă, iar bicicleta să fie prevăzută în faţă cu lumina albă, iar în spate cu lumină roşie. Copiilor le este interzis să circule pe drumurile publice cu bicicleta dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani!”, arată polițiștii.
Dragoș HOJDA