Județul Maramureș este, alături de Bistrița Năsăud, printre județele cu cel mai mare număr de copii cu părinți plecați în străinătate. Aflăm acest lucru dintr-un document postat de Primăria Baia Mare referitoare la municipiul reședință de județ și dezvoltarea acestuia în următorii 10 ani.
Din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Funcțională Baia Mare 2030, aflăm că „infrastructura rutieră insuficient dezvoltată și deteriorată afectează conectivitatea inter și intra-regională: comunitățile din Bistrița-Năsăud, Maramureș și Munții Apuseni sunt în afara zonei de acces la rețeaua TEN-T rutieră în 30 minute. Resursele de muncă migrează în funcție de oportunitățile economice, adâncind decalajele
structurale”.
„Perioada dintre anii 2009 și 2019 a cunoscut o evoluție fluctuantă a emigrărilor pe fondul efectelor provocate de criza economică la nivel global. Astfel, între anii 2010 și 2014 toate județele regiunii NV au cunoscut o scădere a emigrărilor, însă spre anul 2019 volumul emigrărilor crește masiv depășind valoarea imigrărilor. Întreaga regiune se confruntă în prezent cu scăderii demografice, ca rezultat al sporului natural negativ și al sporului migrator negativ. Singurul județ cu spor natural pozitiv este
județul Bihor. Migrația externă în scop de muncă, afectează județele mai puțin dezvoltate. Astfel, numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a crescut cu 5% față de anul 2008, ajungând la 10.197, iar județele cu cel mai mare număr de copii cu părinți plecați în străinătate au rămas aceleași, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Comparativ cu media pe țară (2,9%), rata șomajului în Regiunea Nord-Vest (2%) este mai mică”, se arată în documentul citat.
În același document se mai precizează că tendința generală este una descendentă între anii 2015-2019, la nivel de regiune cea mai mare rată a șomajului înregistrată pentru anul 2019 fiind în județul Sălaj (4,2%) care este urmat de județele Maramureș și Bistrița Năsăud (2,6%).
Dragoș HOJDA