Dezmăț de pomină la clubul CSS 2 Baia Mare. Profesorii au chiulit de la ore. Cine le girează tupeul

Ad imageAd image

”Știința prostiei”, celebrul serial de televiziune difuzat de National Geographic, a ajuns la sezonul 8. Fanii însă se abțin cu greu până pe data de 28 decembrie, unii dintre aceștia surprinzând, în viața reală, imagini care te lasă fără cuvinte. Mască am rămas și noi în fața unei fotografii trimise pe adresa redacției de unul dintre admiratorii emisiunii. Sigur, la prima vedere, e un cadru banal, cu un bărbat în prim plan, care face un selfie alături de niște oameni stând la masă. Explicațiile ce au însoțit fotografia ne-au făcut să înțelegem însă deosebita valoare pe care această imagine, postată pe rețeaua de socializare Facebook, o are pentru organele de control ale statului ce urmează a fi sesizate cu privire la câteva detalii ale acestui tablou.

Se întâmpla pe 21 decembrie, când la Clubul Sportiv Școlar nr. 2 Baia Mare (CSS 2), era veselie mare. Motivele le vom vedea mai târziu. Cel mai important aspect este acela că, în cadrul unei unități școlare, în timpul orelor de program, când sportivii își așteptau profesorii la antrenamente, mai multe cadre didactice chefuiau de zor. În vreme ce leafa curgea, la fel ca băuturile în pahare, profesorii-antrenori în cauză, cu benedicțiunea directorului clubului sportiv, aflat la o masă alăturată, nici nu au observat celeritatea cu care unul dintre aceștia a ținut să nu lase posteritatea neinformată cu privire la sindrofia de la CSS. Trecând peste incredibilul tupeu de a chefui în timpul programului, într-o instituție de învățământ, ne surprinde faptul că niște profesori plătiți din banii statului, care nu își țin orele de ani buni, cu sportivi trecuți doar pe hârtie (unii dintre ei), îi sfidează pe toți cei ce contribuie la bugetul public, afișându-și nesimțirea pe internet.

Dar care să fi fost marele prilej pentru dezmățul de la club? În primul rând, sărbătorita zilei era Mihaela Trifoi, cea miruită de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș (ISJ), în funcția de director, până la data de 31 august 2022. În felul acesta, Trifoi își continuă mandatul de interimar început în 18 august 2021. La acea dată, așezarea ei în fotoliul de director a surprins, din mai multe motive. În primul rând, ca profesor de informatică, nu avea ce căuta la un club sportiv, fie el și școlar, pentru că la CSS se predau doar discipline sportive. Adică nu putea preda. Dar s-a rezolvat repede. Un profesor de rugby, cu specializare, a fost trimis la vestiare, iar directorul și-a atribuit respectiva catedră. Omul a contestat abuzul și a cerut remedierea situației, dar conducerea i-a dat cu flit. Dar cum o catedră nu a fost suficientă, directorul Trifoi și-a mai atribuit niște ore, tot la rugby (se vede treaba că făcea progrese), în cadrul Centrului Național de Excelență, ca director administrativ. În total, informaticiana care antrenează rugbiști și-a extins programul de lucru până la 42 ore pe săptămână.

La concursul din vară s-au mai depus patru dosare, ale unor antrenori recunoscuți în lumea sportului (Iuliu Varodi, Leontin Pop, Cornel Negruț și Dorel Toma), dar nu a fost loc pentru niciunul, Minodora Hendea, ”generala” ISJ Maramureș preferând-o pe informaticiana Trifoi, colegă de partid și prietenă apropiată, așa cum deducem din fotografiile de grup făcute de liberalii maramureșeni la ultimul congres, din București. Iată cum carnetul galben de partid și pantofiorii albaștri rezolvă multe probleme, iar în funcții de conducere ajung persoane fără pregătire de specialitate.

Aceeași Minodora Hendea a închis ochii și în toamnă, când Mihaela Trifoi nu a participat la concursul organizat pentru ocuparea postului de director devenit între timp vacant. În schimb, pentru a-și asigura continuitatea în funcție, a făcut parte din comisia de evaluare, postură din care i-a putut controla pe concurenți. Evident, niciunul din cei patru candidați nu au fost admiși. Așa se face că Trifoi a rămas în funcție.

Revenim la data de 21 decembrie, când Trifoi a fost detașată din nou la CSS2, după ce și-a depus dosarul de candidat alături de alți doi profesori din club (Dorel Toma și Virgil Rău). Ați ghicit, desigur, că niciunul nu a avut calitățile informaticienei pentru a conduce instituția, iar dosarul acesteia a fost evaluat ca fiind unul grozav de bun, mai ales că performanțele manageriale de top au fost elogiate de Ionuț Cârstea, vicepreședinte al unuia din sindicatele profesorilor. În plenul consiliului de administrație al ISJ, Cârstea (profesor de scrimă) a omis să menționeze că pledoaria sa în favoarea Mihaelei Trifoi nu are nicio legătură cu faptul că directorul a omis să ia măsuri de fiecare dată când el trecea pe lângă sala de antrenamente, uitând să intre. În fapt, nici nu avea pentru ce să deschidă ușa, elevii săi fiind doar niște nume trecute în registrele cu sportivi. Tot în 21 decembrie, trebuia să se decidă interimatul directorului adjunct al clubului (până în august 2022), dar niciunul dintre cei trei candidați nu a fost admis. Motivul: nu s-a înregistrat nicio cerere, nu există concurenți. Cei în cauză însă au dovada că și-au depus cererile. Și cu atât au rămas.

Acum, că v-am explicat cum stă treaba cu respectarea procedurilor la CSS 2 și ISJ, vedem că petrecerea în cinstea directorului-informatician Trifoi a venit doar natural, pe fondul detașării sale pe încă opt luni. În fotografia realizată în incinta clubului, mai notăm un personaj cu zâmbet larg. Are și de ce. Va prelua din nou (la data respectivă nu fusese numit oficial) catedra de box. Interesant este faptul că la nivelul județului Maramureș erau cereri depuse pentru ocuparea postului respectiv, venite din partea unor candidați ce au promovat concursul, însă solicitările nu au avut niciun rezultat, fiind preferat Bogdan Bota. Prietenii știu de ce. Știe și Claudiu Filip (situat vizavi de Bota, la cheful din clădirea clubului), care predă tot box. Însă acesta afirmă că, marți după masă, era în concediu. Se distrează, probabil, pe seama faptului că unii dintre profesori au chiulit încă o dată de la antrenamente, la fel ca scrimerul Ionuț Cârstea, situat lângă Claudiu Filip.

Toate acestea ar fi rămas doar o simplă amintire pentru participanții la chef, dacă boxerul Claudiu Râșco, autorul ineditei fotografii, nu ne-ar fi arătat nouă, tuturor celorlalți, care e definiția sfidării. Acum însă, dacă într-un timp scurt, am adunat atâtea informații interesante, nu ne îndoim că și instituțiile abilitate se vor sesiza și vor lua măsuri.

ZiarMM

 

Distribuie articolul
1 Comment