Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) a protestat azi, 22 decembrie 2021, în fața Instituției Prefectului – Județul Maramureș, la acțiune participând aproximativ 100 de membri.
În această manieră, SLI MM susține toate demersurile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – federație la care este afiliat, pentru apărarea drepturilor angajaților din învățământ, alăturându-se, totodată și sutelor de colegi din țară care au protestat, vreme de trei zile, în fața sediului Guvernului și prefecturilor județene.
”Am protestat astăzi întrucât Guvernul României a hotărât că nu trebuie să respecte două legi importante pentru sistemul educațional: Legea Educației Naționale, care prevede un procent de 6 % din PIB pentru educație, și Legea salarizări, care prevede o majorare de 16 % a salariilor angajaților din învățământ. Am mai protestat pentru că deși domeniul învățământului are cei mai mulți angajați cu studii universitare de licență, prin Legea 153 din 2017, e situat în pătrimea inferioară a grilei de salarizare. Faptul că această lege este în defavoarea personalului din învățământ a fost demonstrat în instanță de SLI MM prin sutele de procese câștigate pentru membrii săi”, a declarat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.
Un alt motiv de nemulțumire e dat de faptul că Guvernul a alocat Educației, pentru anul viitor, doar 2,28% din PIB, cel mai mic procent din ultimii 32 de ani.
”Am ieșit în stradă și pentru colegii noștri care și-au echivalat doctoratul cu gradul I, anterior lunii iulie 2017, urmând toate procedurile legale și, de câteva luni, nu mai beneficiază de plata acestui drept, SLI MM fiind nevoit să se adreseze din nou instanței. Totodată, în afară cadrelor didactice, învățământul mai are două categorii de angajați, indispensabili pentru buna funcționare a unităților școlare: personalul auxiliar și personalul nedidactic. Personalul auxiliar din școli nu mai beneficiază de sporul de stabilitate, nu are nici spor neuropsihic având în vedere complexitatea muncii, iar salariile au fost plafonate încă din 2017. Personalul nedidactic din unitățile de învățământ, indiferent de vechime, este plătit cu echivalentul salariului minim pe economie și nu beneficiază nici măcar de singurul spor pe care îl are prevăzut în lege: sporul pentru condiții de muncă. Nu în ultimul rând, astăzi am protestat pentru că dorim respectarea legilor și nu câștigarea în instanță a respectării lor”, a adăugat prof. Ioana Petreuș.
Acțiunea de astăzi nu a rămas fără ecou, reprezentanți ai SLI MM fiind invitați la discuții de către subprefectul Eniko Kriszanovszki care va transmite Guvernului doleanțele angajaților din Maramureș.
Dacă guvernanții decid să nu respecte legile, protestele din învățământ vor continua și după revenirea din vacanța de iarnă, luându-se în calcul, conform consultării membrilor de sindicat din întreaga țară, inclusiv varianta unei greve generale.
ZiarMM