- Publicitate -
Ad imageAd image

PROIECT – Bonele vor putea lucra cu contract de muncă direct pentru părinți

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat ieri, 8 noiembrie, în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. Din Nota de fundamentare la acest proiect aflăm motivele pentru care se impune modificarea legii, vestea bună fiind aceea că bonele vor putea lucra cu contract de muncă direct pentru părinți.

„În contextul îmbătrânirii demografice, participarea deplină a forței de muncă disponibile a devenit o necesitate în plan economic. În acest sens, se impun măsuri care sprijină încadrarea femeilor pe piața muncii în condițiile realizării echilibrului dintre viața profesională și cea de familie. Cu toate că în România participarea femeilor pe piața muncii beneficiază de sprijin, acestea continuă să fie principalele responsabile de activitățile de îngrijire a familiei şi gospodăriei, în condițiile în care serviciile sociale dedicate îngrijirii copiilor și persoanelor dependente nu sunt suficiente pentru a răspunde nevoilor (aproximativ 12% dintre femei erau inactive din cauza responsabilităților familiale în 2018). Disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în rândul persoanelor cu un copil cu vârsta sub șase ani a fost de 29 puncte procentuale în 2018”, se arată în documentul citat. .

Autoritățile susțin că se impune flexibilizarea și simplicarea accesului la serviciile oferite de bone, în special în zonele în care infrastructura existentă nu asigură accesul tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani în creșe și grădinițe: „Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, pentru ocupațiile prevăzute în Clasificarea Ocupațiilor din România, la grupa 5311, personal îngrjire copii, la data de 05 august 2021, în Registrul General de Evidență a Salariaților, pe baza transmiterilor de registru efectuate de angajatori, figurează un număr de 37 de contracte de muncă active pentru ocupația de bonă și
78 pentru ocupația de baby-sitter. Pentru ocupația îngrijitor de copii, sunt înregistrate 13.925 contracte active, iar pentru cea de
guvernantă, un număr de 562 de contracte”.

Prin acest proiect de ordonanță de urgență se dorește eliminarea prevederilor referitoare la controlul acestora de către inspecția socială și a celor conform cărora sunt aplicabile prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calității serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare. În vederea exercitării ocupației de bonă va fi necesar un curs de calificare de nivel 3 (un curs de 720 de ore, din care 240 ore de pregătire teoretică). Din același document mai aflăm că se dorește reglementarea posibilității ca exercitarea profesiei de bonă să se poată realiza în aceleași condițiții și de către presoanele care au dobândit calificarea de baby-sitter, reglementarea posibilității ca exercitarea profesiei de bonă să se poată realiza prin contractarea serviciilor de bonă de către o persoană fizică, reprezentantul legal al copilului.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu