Anemia infecțioasă la cai nu mai reprezintă o problemă la nivelul județului Maramureș. La porcul domestic în județ mai avem un singur focar activ de pestă porcină africană, astfel că situația epidemiologică la nivelul județului nostru este una bună, conform informațiilor furnizate de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.
„În acest moment situația epidemiologică la nivelul județului Maramureș putem spune că este una bună. Avem un singur focar de pestă porcină africană la porcul domestic, avem mai multe focare de PPA în mediul silvatic, ori acolo se știe că focarele din mediul silvatic nu pot să fie stinse decat la doi ani de la depistarea ultimului mistreț diagnosticat cu PPA în laborator și atunci acest lucru este de durată și se va mai întinde pe o bună bucată de vreme. Presiunea virală în acest moment este una scăzută și nu ne crează probleme în zona comercială.
Mai avem un focar de paratuberculoză, care urmează să fie stins în decurs de două săptămani, în rest avem 0 focare de anemie infecțioasă la cabaline, 0 focare rabie, 0 focare tuberculoză și zero focare de trichineloză. Asta ne spune de exemplu, că în cazul rabiei, a turbării, programul multianual de 7 ani de zile început de ANSVSA își culege acum roadele. În urmă cu șapte ani debuta campania cu momeli vaccinale în mediul silvatic. În fiecare an au fost distribuite momeli vaccinale din avion și acum vulpile, fiind vaccinate, nu mai transmit rabia la carnasierele domestice”, spune Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș.
Dragoș HOJDA