Este tot mai greu să trăiești în România. Luna Septembrie a adus în țara noastră un val de scumpiri la toate categoriile de mărfuri, dar și la servicii. Curentul electric este mai scump, la fel gazele naturale, plătim mai mult și pe ulei sau pe medicamente. Asta în condițiile în care salariile noastre se măresc cu țârâita. Măriri care de regulă merg pe scumpirile apărute peste noapte. S-au scumpit polițele RCA, benzina și motorina, astfel că viața e din ce în ce mai grea pentru toți.
„La capitolul prețuri stăm destul de rău, aș spune eu. Dacă analizăm prețurile din luna septembrie 2021 față de luna septembrie 2020 avem o inflatie de 6,29%, care este foarte, foarte mare. O valoare așa de mare a inflației nu s-a mai înregistrat decât în septembrie 2010. Pentru mărfurile alimentare, septembrie 2021 față de septembrie 2020 avem o inflație de 4,26%, la mărfurile nealimentare avem o inflație mai mare, de 8,71%, iar la servicii inflația e de 3,75%. Media este 6,29%. Cel mai mult în septembrie 2021 față de luna similară din anul trecut s-a scumpit uleiul comestibil, cu 23,84%, slănină și grăsimi, – 21,24%, s-au scumpit cartofii cu peste 12 procente, iar restul scumpirilor sunt până în 10 procente. Nu avem ieftiniri, cel mai puțin s-au scumpit citricele și alte fructe.
La servicii, cel mai mult s-au scumpit serviciile de apă-canal-salubritate, creșterea fiind de 5,84%. Cu 5,55% s-au scumpit serviciile poștale, serviciile de îngrijire medicală au avut o creștere de 4,97 de procente. Nici aici nu avem scăderi de prețuri. O creștere de 3% a fost la abonamentele de radio și televiziune, respectiv transporturile aeriene. La mărfurile nealimentare, o creștere semnificativă avem la energia electrică, 24,65%, gazele – 21,51%, iar 16,77% a fost creșterea la combustibili. La medicamente avem o creștere de 1,32%”, a spus Marius Pop, directorul Direcției Județene pentru Statistică Maramureș.
Dragoș HOJDA