- Publicitate -
Ad imageAd image

FĂRĂ BIROCRAȚIE – Direcțiile Județene pentru Cultură ar putea primi mai multă putere de decizie

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Ministerul Culturii vrea să elimine, printr-o ordonanță de urgență, avizul pe care trebuie să îl dea Comisia Națională și cele Zonale ale Monumentelor Istorice pentru construcțiile din zone protejate, respectiv pentru intervenții la obiective de patrimoniu. Totul pentru a simplica procedurile și a nu mai face oamenii să aștepte și câte o lună după un aviz.

Intenția este văzută cu ochi buni în Maramureș, directorul Direcției pentru Cultură Maramureș, Ioan Marchiș, ținând să arate că în acest mod Direcțiile județene pentru cultură ar primi mai multă putere de decizie atunci când vine vorba despre monumentele de categorie B.

„Părerea presei este că în general va fi foarte periculpasă această modificare. Se propune de fapt simplificarea elaborării avizelor tocmai pentru a evita birocrația. În acest moment orice aviz pe care îl emite Direcția pentru Cultură trebuie să treacă prin Comisia Națională sau prin comisia regional care la noi este la Oradea. Asta nu face altceva decât să îngreuneze foarte mult avizele, comisiile au fosrte multe documentații, se întâlnesc o dată pe lună, iar din cauza aceasta mulți aleg să lucreze fără aviz. Monumentele de categoria B, reparații la aceste monumente, schimbarea unui acoperiș, toate acestea ar trebui să cadă exclusiv în atenția Direcțiilor județene pentru Cultură. Puterea pe care o aveau acum 20 de ani Direcțiile județene pentru Cultură era mult mai mare. Și oricum noi răspundem în fața legii, nu comisia zonală. Eu nu mă sperii de aceste noi atribuții pe care le-ar primi instituția pe care o conduc”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Ioan Marchis.

Acesta spune că DJC cunoaște mult mai bine situația din județ decât Comisia zonală de la Oradea. Aceste schimbări ar ajuta maramureșeanul de rând, care nu ar mai trebui să umble atâtea drumuri pentru un aviz. Marchis recunoaște că în satele din Maramureș sunt mulți primari care dau autorizațiile de construcție fără să ceară avizul Direcției Județene pentru Cultură. Și așa ajungem la ceea ce vedem tot mai des prin Maramureș, și anume kitsch-ul în jurul monumentelor istorice.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu