- Publicitate -
Ad imageAd image

MOISEI – Biserica din centrul comunei a fost târnosită și a primit al doilea hram

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Dacă în Borșa era chef și voie bună la Hora de la Prislop, în Moisei centru era lume multă adunată la un eveniment religios. Duminică, 22 august, în Moisei a ajuns Preasfinţitul Părinte Iustin, care a participat la târnosirea bisericii din centrul comunei Moisei. A fost lume multă, nu au lipsit politicienii, că doar dă bine să te vadă oamenii, mai ales la evenimente religioase, însă până la urmă a fost un eveniment pentru comunitatea din Moisei.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului face și o scurtă istorie a acestei biserici. Astfel, știm că în 1530 există primul document scris despre existenţa unui preot în Moisei: „Localitatea este atestată încă înainte de acest an, în anul 1365, cu numele „Moise”, satul format de-a lungul râului Vișeu, între Dealu Mare și Şesul din Sus, la poalele Munților Rodnei, având Vârful Pietrosul Rodnei la sud și Munții Maramureșului la nord. În 1641 apare prima mențiune despre existența unei biserici de lemn, cu hramul „Cuvioasa nostre Parascheva”, localizată în apropierea actualei biserici de piatră. În acelaşi secol se pomeneşte şi a doua biserică, construită în partea de sus a satului. În timpul ultimei invazii a tătarilor în Maramureşul Voievodal, în 1717, cele două biserici sunt aprinse, astfel că între anii 1720-1721 se construiesc două noi biserici de lemn, cu același hram – „Cuvioasa Parascheva””.

”În secolul al XIX-lea, pe fondul creșterii demografice a populației, s-a pus problema zidirii unei biserici de zid. Biserica resfinţită în 22 august a fost construită din piatră, între anii 1840-1848, sub păstorirea preoților Ioan Man de Şieu și Andrei Koman, păstrând hramul „Cuvioasa Parascheva”. În 1912, bisericii de piatră i s-a adăugat tinda cu turnul-clopotniță, sub păstorirea preotului Alexandru Coman. În 1964 a fost zugrăvită în interior și exterior până la acoperiș, sub păstorirea preotului Mihai Oprișanu, devenit ulterior protopop al Sighetului. În 1972, sub păstorirea preotului Toma Păunescu, s-a vopsit acoperișul de tablă, turnul și zidăria turnului, iar la interior s-a recondiționat catapeteasma, s-a completat pictura pe boltă și s-a rezidit Sfânta Masă. Biserica a fost sfințită în 14 octombrie 1972 de Preasfințitul Părinte Teofil Herineanul, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între anii 1981-1982, sub păstorirea preotului Dumitru Timiș, vechiul iconostas este înlocuit cu unul nou și se achiziționează mobilier în toată biserica, între anii 1992-1995 se repictează biserica, în tehnica frescă, de pictorul Teodor Tistu din Şomcuta Mare”, arată Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Trebuie spus că la această biserică, sub păstorirea preotului paroh Vasile Tomoiagă și a preotului coslujitor Paul Podină, s-au făcut o serie de lucrări, respectiv s-a refăcut casa scărilor de acces la cor, s-au turnat alei în jurul bisericii, s-au refăcut treptele exterioare, geamuri și uși schimbate, biserica a fost zugrăvită pe dinafară. În plus s-a montat mochetă nouă în biserică, s-a confecționat un nou mobilier bisericesc și s-a reorganizat Sfântul Altar, punându-se granit pe jos și refăcându-se Sfânta Masă după indicațiile eparhiale.

Moiseienii trebuie să știe că biserica a primit și al doilea hram și anume „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș”. La Moisei au fost peste 25 de preoți și diaconi, printre care s-au aflat Arhim. Rafail Mîţ, vicar eparhial al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Protos. Antonie, stareţul Schitului „Sfântul Gheorghe” Borşa, Pr. Matei Şandru, Pr. Marius Gheorghe Cocan, paroh în Parohia Turda Veche, judeţul Cluj, dar și alți preoți.

FOTO Episcopia Maramureșului si Sătmarului

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu