- Publicitate -
Ad imageAd image

FILMĂRI ÎN TRAFIC – Șoferii prinși că au încalcat legea sunt chemați de poliție la explicații

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Pe rețelele de socializare nu de puține ori vedem filmări făcute de alți șoferi în trafic în care vedem cum unii își pun singuri viața în pericol din cauza unor manevre extrem de periculoase, dar și pe altora. Șoferi care fac depășiri neregulamentare, șoferi care schimbă direcția de mers fără să se asigure, accidentul fiind evitat în ultima clipă sau bicicliști care fac slalom printre mașini. Sunt filmări care arată clar că legislația rutieră a fost încălcată, iar șoferii pot fi amendați.

Însă o astfel de filmare poate fi luată în calcul de polițiștii de la Rutieră doar dacă îndeplinește unele condiții clare. Iar cel mai important lucru este ca din acea filmare să se vadă clar locul unde s-a petrecut ilegalitatea și ora.

„Conform legislației rutiere, constatarea contravențiilor se face de către Poliția Rutieră direct sau prin mijloace omologate, dar acele filmări care apar pe rețelele de socializare le analizăm și în funcție de încălcările pe care le constatăm vedem ce măsuri se pot lua. Nu trecem cu vederea aceste încălcări ale legii în trafic, ca să fie clar pentru toți șoferii. În primul rând, conducătorii auto vinovați sunt identificați și chemați la sediul poliției și, în funcție de posibilități, se analizează aplicarea anumitor sancțiuni. În general, nimeni nu recunoaște fapta comisă, dar nu recunosc nici persoanele care sunt oprite în trafic de către noi, direct, majoritatea găsesc scuze. Sunt puțini cei care își asumă greșeala și recunosc că au încălcat legea.

Lumea trebuie să înțeleagă un lucru și anume că noi nu oprim pe cineva în trafic doar de dragul de a-l opri, ci doar atunci când constatăm că au fost încălcări ale legii. La noi este chemat  și cel care a făcut filmarea publică, că trebuie să certifice data și ora. Aceștia vin de regulă, nu renunță. Au mai fost situații când au fost de rea credință persoanele care au postat acele imagini. O filmare ca să poată fi luată de noi în calcul la stabilirea unor încălcări ale legislației rutiere trebuie să îndeplinească anumite condiții, în primul rând de loc și de timp. Adică să putem determina locul unde s-a comis fapta respectiv, dacă e drum public, ce restricții sunt, dacă e în localitate sau nu și timpul, în ce zi, ce oră etc.”, a declarat, pentru ziarmm.ro, comisar de poliție Gheorghe Goth de la Serviciul Rutier Maramureș.

Cel mai recent caz a fost cel al unui sighetean de 20 de ani care a condus cu 200 de kilometri la oră pe DN 18, prin localitate, între Sighet și Berbești, unde limita de viteză era de 50 km/h. Șoferul a fost cel care s-a filmat, însă din cauza legislaţiei, şoferul nu poate fi amendat, fapta nefiind constatată de un agent de poliţie.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu