CADMIU ȘI PLUMB – UE vrea alimente mai sănătoase în farfuriile românilor

Ad imageAd image
Oferte turism în Grecia 2026 cu plecări din Baia Mare și Cluj. Vezi toate zborurile.Oferte turism în Grecia 2026 cu plecări din Baia Mare și Cluj. Vezi toate zborurile.

Alimente mai sănătoase prin reducerea nivelurilor maxime admise pentru cadmiu și plumb. Asta a fost decizia Comisiei Europene, care a stabilit noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare. Un stiu recent arată că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, dar și faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor.

„În ceea ce privește cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi și poate cauza disfuncție renală și doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populație cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populației la cadmiu să fie redusă. Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari și copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase și condiment, precum și nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum țelina, varza, alte legume cu frunze, semințe oleaginoase, anumite cereal și preparate pentru copii de vârstă mică”, arată ANSVSA.

Modificările legislative de mai sus intră în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb și din data de 31 august 2021 pentru cadmiu și se aplică ca atare la nivel național. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor mai precizează că produsele alimentare introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, pot rămâne pe piață până pe data de 28 februarie 2022.

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), autoritate competentă în domeniul contaminanților alimentari, verifică, prin laboratoarele proprii și în baza programelor de supraveghere și control, inclusiv metale grele din diferite produse alimentare de origine animală și nonanimală și modul în care cerințele legislative privind contaminanții sunt puse în aplicare de către operatorii din domeniu.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu