Maramureșul are încă mari probleme de mediu de pe urma mineritului. S-a tot spus acest lucru și nu s-a schimbat mare lucru. Condițiile meteo din ultima perioadă, când vântul a bătut cu putere, face ca pulberile de pe iazul de lângă aeroportul Internațional „Maramureș„ iazul Bozânta, să se ridice în aer, poluând întreaga zonă. Așa se întâmplă în fiecare an și nimeni nu ia nicio măsură. Asta deși oamenii din zonă s-au plâns autorităților cu privire la pulberile pe care le inhalează ori de câte ori bate vântul cu putere, dar cu atât au rămas.
Lângă Baia Mare, în zona Bozânta sunt două astfel de iazuri. Iazul Bozânta ridicat in perioada comunistă, respectiv Iazul Aurul. Dar în județ mai sunt și alte iazuri care ridică tot mai fel de munte probleme. Într-un raport al celor de la Mining Watch România, raport intitulat „Baia Mare – Avanpremiera dezastrului provocat de industria minieră”, se arăta că „activitatea recentă de minerit din Baia Mare a fost marcată de accidente soldate cu poluarea mediului, de la mici deversări până la accidentul deosebit de grav din anul 2000. Pagubele produse de cele o sută de mii de tone de steril cu cianură ce au ajuns din râul Săsar până în Dunăre au afectat pe o perioadă de zece ani flora și fauna acvatică. Deversarea din 2000 a costat statul român 100 de milioane de dolari cerute despăgubire de Ungaria, dar și numeroase neajunsuri pentru localnicii din zonele afectate ce nu au fost niciodată despăgubiți, nici de compania australiană care a dat faliment, nici de autoritățile române ce au încercat să nege pe moment amploarea dezastrului”.
Cititorii ziarmm.ro ne-au transmis niște imagini video care arată cât de gravă este situația.
Am solicitat un punct de vedere și celor de la Garda de Mediu Maramureș, iar când îl vom primi îl vom face public. Știm doar că nu au fost făcute reclamații în acest sens.
Dragoș HOJDA