- Publicitate -
Ad imageAd image

NOUTATE -Un nou penitenciar în Baia Mare

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Baia Mare va avea un penitenciar nou în cel mai scurt timp. Acesta va fi construit în cadrul proiectului Correctional, proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 – programul „Justiție”. Proiectul prevede crearea unui număr de 1.160 locuri noi de deținere prin înființarea a patru centre corecționale pilot, respectiv Baia Mare (420), Botoșani (320), Vaslui (210) și Târgu Mureș (210). Odată finalizată noua pușcărie, capacitatea totală a Penitenciarului Baia Mare va fi de peste 600 de locuri.

„Contractul de finanțare a fost semnat în august 2019 și s-a început cu partea de proiectare tehnică. Avem finalizat, aprobat studiul de fezbilitate încă de anul trecut, contractat și în elaborare proiectul tehnic, în septembrie este programată recepția proiectului tehnic și apoi urmează aprobările necesare construcției. Încercăm să dăm drumul la etapa de contractare a serviciilor de execuție, doar că suntem în impas din cauza creșterii prețurilor în perioada aceasta a pandemiei și ne-au cam dat peste cap. Va trebui să găsim soluții, dar noi vrem să dăm drumul la construcție în acest an„, spun oficialii Penitenciarului Baia Mare.

„Proiectul a fost calibrat pe anumiți indicatori tehnico-economici, pe un anumit buget, însă din cauza creșterii prețurilor pe piața materialelor de construcții vor trebui regândite toate, recalibrați indicatorii tehnico-economici și se vor găsi soluții. Un proiect complex, nimeni nu a mai construit penitenciare după 1990 în România. Cu atât mai mult cu cât vorbim de fonduri norvegiene. Se vor construi și pavilioane de probațiune lângă penitenciar sau chiar în interiorul lor. Execuția ar urma să dureze doi ani, în 2023 în noiembrie ar trebui finalizată execuția. Va fi un nou pavilion de detenție, cu 420 de locuri, amplasat în interiorul actualului penitenciar, respectiv pavilionul de probațiune care va fi în afara penitenciarului, dar în imediata apropiere. Totul este proiectat la 4mp, sunt respectate standardele europene și va fi cea mai modernă închisoare din România”, a spus Horia Chiș, șeful Penitenciarului Baia Mare.

În acest moment în Penitenciarul Baia Mare sunt aproximativ 300 de deținuți. Mai spunem doar că tot în cadrul acestui proiect vor fi dezvoltate 6 instrumente noi /ajustate în domeniul reintegrării sociale (programe și metodologii) care vor contribui la aplicarea principiului „seamless”; 1.100 deținuți (grup țintă) vor fi supuși pilotării noilor instrumente în centrele corecționale pilot, vor fi evaluate tendințele populației penitenciare și de probațiune, va fi dezvoltată o metodă de calcul/determinare a ratei recidivei și o analiză comparativă a metodelor folosite de alte sisteme corecționale pentru calcularea ratei recidivei,  252 deținuți vor fi calificați în centrele corecționale pilot în vederea creșterii angajabilității, 700 deținuți, inclusiv de etnie romă, dar și alte categorii cu risc de excluziune socială, vor participa la evenimente de conștientizare referitoare la diversitatea culturală, respectiv 160 deținuți și foști deținuți vor avea asigurate servicii în vederea reintegrării în centrele multifuncționale.

Pentru cei care nu știu povestea Penitenciarului, la venirea la putere a comuniștilor, între anii 1956-1959 se construiesc în zona numită „Valea Borcutului”, 20 de barăci, cu o capacitate de 1000-1200 de deţinuţi, ca secţie a Penitenciarului Satu Mare. Pentru ca în 1960, colonia să se mute pe actualul amplasament, tot ca secţie a penitenciarului Satu Mare. Lucrurile se schimbă în octombrie 1973, când prin decret prezidenţial, secţia Baia Mare devine Penitenciarul Baia Mare. Se construieşte cu această ocazie clădirea actuală, se introduc curentul electric, instalații de apă caldă și rece, se înființează înfiinţându-se cabinetul medical. La 31.07.1977, prin decret prezidenţial, Penitenciarul Baia Mare se desfiinţează, deţinuţii fiind transferaţi la alte penitenciare. Însă, din 1 aprilie 1980,  Penitenciarul se reînfiinţează. Mai trebuie spus că în 1995, din iniţiativa personalului s-a construit în curtea penitenciarului o biserică de lemn, specific maramureşană.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu