Săptămăna aceasta vă facem cunoscută povestea fierului de călcat cu cărbuni (sfârșitul secolului XVIII – XIX)
Istoria fierului de călcat începe cu grecii care au utilizat un fier de călcat cu role pentru a-și creea pliurile la robe, mai apoi romanii îndreptau țesăturile prin batere cu un lemn plat. Chinezii utilizau o tavă de metal umplută cu cărbuni pentru a presa hainele.
În secolul al XVII-lea apare fierul de călcat masiv. Acesta era format dintr-o placă de metal cu o grosime considerabilă și cu un mâner atașat. Acest tip de fier de călcat se putea încălzi direct în jar sau pe sobe.
Mai apoi a fost creat modelul cu cărbuni. Acest model consta dintr-o cutie de metal, în acest caz fier, în care erau introduși cărbunii încinși. Mânerul era modelat din metal și lemn, iar capacul se închidea cu un cârlig. Există o multitudine de modele și de decoruri aplicate mânerelor și cârligului de prindere al capacului. Acest tip de fier de călcat a fost utilizat o lungă perioadă de timp, mai ales în mediul rural.
Piesa este inventariată în colecția de istorie modernă a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Număr de inventar: IM 2099.
Text și fotografii: dr. Sorana Mișca – muzeograf