Fonduri europene în 2021– a sosit și vremea întreprinzătorilor din România

Ad imageAd image

Este trist, că în România întotdeauna au fost mai puține șanse de obținere a fondurilor decât în țările vestice.

Am ajuns la pragul schimbărilor: în curând întreprinzătorii din România vor avea la dispoziție surse mari de fonduri nerambursabile, o oportunitate fără precedent.

În ultima vreme, au fost multe discuții, dezbateri despre finanțările din fondurile europene în perioada 2021-2027, și nu din întâmplare.

După lungi confruntări între țările membre și între regiuni, s-au stabilit domeniile și teritoriile pentru care se vor aloca sume importante.

În plus – regretabil – a intervenit pandemia generată de Covid-19, astfel s-a introdus sistemul de amortizare a efectelor negative asupra economiei țării prin alocarea pentru România unei sume cadru mai mare decât cea stabilită inițial.

Putem declara că, țara noastră va beneficia de suma cea mai mare dintre toate țările UE, și anume cca. 80 miliarde Euro.

Este un lucru binevenit pentru ameliorarea situației economice de criză create de pandemie și pentru ajutorarea întreprinzătorilor care suferă din cauza acestei crize.

UPDATE 3 (10.06.2021)

Recent am atras atenția celor interesați că a venit și vremea întreprinzătorilor din România: țara noastră primește pentru prima data fonduri europene de aproximativ 80 miliarde de Euro. 

Din această sumă, ponderea mai mare îl are bugetul alocat sesiunii 2021-2027, iar 33 miliarde Euro sunt destinate relansării economice a țării, suma care trebuie utilizată în timp relativ scurt. 

Așadar, se deschid oportunități majore celor care au idei bune, au planuri de afaceri viabile – ei sunt cei care au șanse mari să acceseze aceste fonduri nerambursabile.

În mometul de față, avem mai multe informații concrete, s-a comunicat deschiderea mai multor programe și urmează lansarea altor programe noi de finanțare. 

Să vedem, cele actuale:

  • PNDR 6.2

Mult așteptatul program PNDR (Program Național de Dezvoltare Rurală) 6.2 oferă solicitanților maxim 70.000 Euro pentru investiții rurale, non-agricole. 

Solicitanții pot fi firme micro, mici și mijlocii, dar și firme nou înființate, finanțarea fiind 100 % nerambursabilă. 

Fermierii respectiv firmele cu activitate agricolă pot aplica la această finanțare, în cazul în care doresc să demareze o activitate non-agricolă, aceasta fiind de fapt o completare a activității curente agricole. 

Activitățile finanțate pot fi de producție (de la producția de îmbrăcăminte până la produse farmaceutice), prestări servicii și diferite meșteșuguri.

  • PNDR 6.4

Alt program foarte popular este PNDR 6.4.  

Acest program oferă pentru solicitanți maxim 200.000 Euro, cu condiții similare celor de la submăsura 6.2., dar aportul propriu fiind de 10 % sau de 30 %. 

Printre activitățile scorate întră și producția de băuturi nealcoolice.

  • Digitalizarea IMM-urilor

Firmele micro, mici și mijlocii prin intermediul programului de finanțare Digitalizarea IMM-urilor, pot solicita fonduri între 30.000-100.000 Euro. 

Cheltuieli eligibile vor fi achizițiile de softuri, echipamente IT, site-uri, semnături digitale, cursuri de formare în informatică, host-uri, etc., cu 10 % aport propriu. 

(ATENȚIE! Având în vedere că, acest program de finanțare exclude de la finanțare numeroase coduri CAEN, este recomandat atenție mai mare sau  contactarea unui consultant cu experiență !)

  • HORECA 2021

Unul dintre programele de finanțare care oferă o finanțare nerambursabilă mai consistentă, este  HoReCa 2021. 

Așa cum rezultă și din denumire, programul oferă finanțare pentru domeniile hotel-restaurant-catering în sumă maximă de 800.000 Euro/aplicant. 

Pot solicita finanțare și agențiile de turism, organizatorii de evenimente și ghizii turistici. 

Acest program, de asemenea, are condiții speciale de participare cu multiple criterii de eligibilitate, astfel se recomandă contactarea unui consultant cu experiență pentru îndrumare și ajutor.

  • POR 1.2

În cadrul Programului Operațional Regional – POR 1.2, se oferă fonduri nerambursabile IMM-urilor, în sumă maximă de 200.000 Euro pentru achiziționarea de servicii-suport pentru desfășurarea activităților de cercetare-dezvoltare și investiționale. Aportul propriu este de minim 10 %.

  • HG 807/2014

HG.807/2014 oferă finanțare nerambursabilă în proporție de 50% pentru dezvoltare regională. 

Pot solicita fonduri nerambursabile atât IMM-urile și firmele mari, cât și START-UP-urile, care prin această finanțare pot contribui semnificativ la dezvoltarea regiunii pentru care se solicită finanțarea, prin realizarea de investiții inițiale în active fixe de înaltă tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare. 

Bugetul total al acestei axe este de 37.5 milioane Euro, repartizat diferențiat pe regiuni.

  • HORIZON Europe

Prin programul de finanțare HORIZON Europe, Consiliul European acordă fonduri între 200.000-2.5 milioane Euro pentru proiecte inovative și de cercetare. 

Pot participa firme cu proiecte inovative proprii sau consorții formate din întreprinderi inovatoare. 

Prin acest program angajații firmelor participante pot beneficia de salarii până la 5.000 Euro, de asemenea, finanțarea acoperă achiziții de softwere și echipamente IT.

  • Granturi SSE și Norvegiene

Granturile SEE si Norvegiene sunt utile pentru întreprinderi mici/mijlocii/mari cu vechime, care solicită finanțări pentru activități cu caracter inovativ și ecologic, în domeniile IT, industrie verde și industrie albastră, în valori între 200.000-2.000.000 Euro.

Succesiv programelor de finanțare prezentate mai sus, urmează și alte programe de finanțare foarte utile și așteptate de către antreprenorii români. 

Câteva dintre ele:

  • PNDR 4.2a pentru procesarea și comercializarea produselor obținite din fructe;  
  • PNDR 4.2 pentru procesarea/prelucrare/comercializarea produselor agricole (vegetal și zootehnic);
  • PNDR 6.1 unde tinerii fermieri pot solicita maxim 70.000 Euro cu 100% nerambursabilitate; 
  • PNDR 4.1 pentru Investiții în exploatații agricole existente; 
  • Granturi Norvegiene care acordă fonduri de 200.000-2.000.000 Euro pentru energie regenerabilă; 
  • POPAM II.2 fiind utilă pentru dezvoltarea în piscicultură.
  • Incubatoare de afaceri

De asemenea, recent s-au comunicat detalii despre programul POR 2.1B-Incubatoare de afaceri, special pentru înființarea incubatoarelor de afaceri. 

Valoarea minimă a unui proiect poate fi de 200.000 euro și cea maximă de 7 milioane euro.Finanțarea neranbursabilă variează între 50 și 90%.

  • RO-CULTURA

Programul de finanțare RO-CULTURA finanțeaza activitățile culturale cu o valoare minimă a finanțării nerambursabile de 50.000 euro – maxim  200.000 euro. 

Apelul vizează creșterea gradului de acces al indivizilor la cultură, promovarea diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural.

  • Innotech Student

Innotech Student acordă fonduri nerambursabile tinerilor studenți, de la masterat și doctorat, prin intermediul căruia ei pot demara diferite afaceri de specialitate. 

Granturile acordate se vor situa între 40.000-100.000 de euro fiecare, în funcție de numărul de locuri de  muncă pe care le vor crea. 

Bugetul cadru al acestui program, în acest an s-a mărit de la 20 milioane Euro la 65.2 milioane Euro.

  • EU Prize for Women Innovators

Programul de finanțare EU Prize for Woman Innovators acordă premii între 50.000-100.000 Euro pentru femei cu idei inovative utile (sesiunea se închide în 30.06.2021).

Așa cum am amintit de nenumărate ori, anul 2021 oferă multe oportunități de obținere a fondurilor nerambursabile. 

Bineințeles, vor fi lansate și alte programe noi în cursul anului, aceste programe fiind utile pentru ameliorarea dificultăților intervenite în activitatea firmelor din cauza pandemiei de Covid-19.

Deci este de recomandat culegerea tuturor informațiilor, deoarece acordându-le atenție acestor informații utile, apropape fiecare întreprinzător poate găsi programul de finanțare potrivit pentru ideea lui de afacere.

Integral pe cepu.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu