Deja avem cazuri de arsuri solare în rândul maramureșenilor care au stat prea mult la soare, respectiv apar problemele la persoanele în vârstă care nu apreciază întordeauna riscul de deshidratare. Maramureșenii ar trebui să fie mai tenți la soare mai ales că avem deja câteva zile de atenționări meteo de caniculă, am avut chiar cod roșu de căldură. Însă o zi de plajă merită chiar dacă după tragi ponoasele.
„Încercăm să le oferim consiliere acestor oameni. Să știe că e bine la soare inainte de 10 și după orele 17. Plus creșterea consumului de lichide, adică apă. Plus la tineri tot așa evitare ore de prânz, plus la plajă obligatoriu creme cu factor de protecție ridicat. Să sperăm că vor lua în considerare consilierea oferită și vom avea cât mai puține evenimente cauzate de caniculă”, a declarat Adriana Herman, medic de familie din Baia Mare.
Tot legat de vară și soare, acum este sezonul produselor de protecție solară, pe care le găsim peste tot, de la supermarketuri la farmaciile de cartier. Au și prețuri pe măsură. Doar că și respectivul produs nu ar trebui ales după ureche, spun specialiștii. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor subliniază că ce ar trebui să știe consumatorii este că gradul de nocivitate al radiațiilor UV depinde nu doar de condițiile de expunere (durată, loc, intensitatea radiației), ci și de sensibilitatea pielii. Apoi, niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală împotriva radiațiilor UV, „de aceea sintagme/indicații de genul “ecran solar total” sau „protecție 100%” nu sunt corecte”.
„Termenii folosiți pentru categoriile de protecție (“protecție redusă”, “ protecție medie”, “protecție ridicată” și “protectie foarte ridicată”) sunt utilizați în paralel cu factorii de protecție solară FPS asociați, pentru a ghida consumatorul în alegerea unei creme de protecție solară corespunzătoare. Factorul de protecție solară, FPS (SPF – “sun protection factor”) reprezintă teoretic, timpul necesar apariției unei arsuri. De exemplu, cu un produs avand un factor de protecție solarâă 10, apariția unei arsuri va dura de 10 ori mai mult, decat în lipsa protecției. Există mai multe tipuri de substanțe fotoprotectoare sub formă de soluții, geluri, emulsii și creme: fotocreme minerale, filtre solare chimice, ecrane filtre organice, ecrane filtre organo-minerale”, precizează ANPC.
Pentru a vă proteja de radiațiile UV, trebuie să aplicați pe piele o cremă de protecție solară cu filtru corespunzător, să alegeți loțiunile și cremele cu factor de protectie solară (FPS) in funcție de tipul de piele. Persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare este indicat să folosească măcar în primele 4-5 zile creme cu factor de protecție 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30, iar persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30.
Crema trebuie aplicată pe pielea curată și uscată, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform. Bine ar fi ca respective cremă să se reaplice dupa înot sau după ștergerea cu prosopul pentru a menține protecția, chiar dacă este timp innorat (80% din razele ultraviolete trec prin nori).
Maramureșenii mai trebuie să știe că pentru a obține protecția indicată de „factorul de protecție solară”, trebuie aplicată o cantitate de 2 mg/cm², ceea ce înseamna cam 36 grame (6 lingurițe pline) de cremă de soare pentru corpul unui adult.
În ceea ce privește produsele cosmetice autobronzante, consumatorii trebuie să știe, potrivit ANPC, că se găsesc sub formă de gel, spray, spuma, crema, lotiune, autobronzantele nu sunt produse de protecție solară, ci de infrumusețare a pielii prin bronzare, bronzează pielea fără expunere la soare (“sunless”).
Dragoș HOJDA