Puțin după ora 12 avea să fie anunțată o explozie la o rafinărie de la Năvodari. Din primele informații avem două persoane rănite, potrivit jurnaliștilor de la g4media.ro. La fața locului au ajuns pompierii, dar și polițiștii.
Nu se știe deocamdată ce anume a provocat explozia urmată de un incendiu. Se mai știe doar că incendiul nu s-a extins in afara perimetrului rafinariei.
ACTUALIZARE
Incendiul la Rafinăria Petromidia a izbucnit la ora 12:16 în localitatea Năvodari, județul Constanța, iar în aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.
„Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident. Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel: 2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută a fost găsită decedată.
Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere”, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență.
Ministerul Mediului a anunțat și el că „în urma măsurătorilor, s-a constatat că la statia CT3, situată la Năvodari Tabără, s-au înregistrat valori crescute la indicatorii monitorizați, fără a se atinge valorile limită. La stația CT 6, în Năvodari centru, nu s-au înregistrat creșteri ale concentrațiilor. Valori similare au fost înregistrate și de măsurătorile realizate cu echipamentele mobile ale laboratorului APM CT.
Valorile mici înregistrate se datorează circulației aerului, potrivit modelărilor realizate de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, la ora 13:00, circulația aerului era relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălțimi de pe peste 30…40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nord-vestică. Ulterior, circulația aerului a continuat să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum a fost de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare)”.
FOTO Garda de Mediu
Dragos Hojda