Pesta Porcină Africană a dat serioase probleme anul trecut fermelor, dar și oamenilor de la sate. În total au fost 37 de focare de PPA la porcul domestic, cele mai multe dintre ele fiind în gospodăriile oamenilor de rând. Din cauza peste porcine au fost uciși peste 3000 de porci, iar proprietarii acestora au fost despăgubiți, singura condiție fiind ca respectivul porc să fie luat în baza de date a DSVSA Maramureș.
„În cursul anului 2021 am avut, la nivelul județului Maramureș, 37 de focare de pestă porcină africană la porcul domestic, din care 35 în gospodăriile populației și două focare în exploatații comerciale. La finele anului trecut au fost stinse toate cele 37 de focare de PPA, deci în 2022 am intrat cu stoc 0 la porcul domestic. În aceste focare au fost moarte și ucise un număr de 3038 de porci, din care aproximativ 2600 în ferme, iar restul în gospodăriile populației.
În ceea ce privește focarele din fondul silvatic, am avut 84 de notificări din partea fondurilor silvatice. Pot să vă spun că în proporție covârșitoare sunt afectate toate fondurile din județul Maramureș, cu excepția a trei dintre ele. În aceste fonduri au fost 107 mistreți identificați cu PPA, din care 51 au fost vânați, iar 56 au fost găsiți morți. De aproximativ 2 luni am intrat pe un trend descendent la ceea ce înseamnă PPA. S-ar putea să avem o perioadă de liniște epidemiologică„, ne-a declarat dr. Sima Sirtonius de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.
Dragoș HOJDA