Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș atrage atenția asupra faptului că transportatorii români au în continuare probleme la vama Petea, autoritățile maghiare provocând întârzieri în trecerea mașinilor, generând pierderi economice importante firmelor românești din domeniu.
,,Constat, cu îngrijorare, că transportatorii români întâmpină în continuare probleme la trecerea spre Ungaria, în vama Petea, punct de trecere a frontierei unde coloane de mașini așteaptă să între în țara vecină, provocând întârzieri și pierderi financiare pentru antreprenorii români.” declară senatorul Cristian-Niculescu Țăgârlaș
Senatorul PNL a solicitat în luna decembrie miniștrilor Bogdan Aurescu și Lucian Bode să facă toate demersurile necesare pentru rezolvarea problemelor apărute la granița de Vest a României, zone unde transportatorii români aveau parte de întârzieri majore produse de funcționarea necorespunzătoare a activității vamale și a poliției de frontieră maghiare.
După interpelările adresate în luna decembrie miniștrilor români de externe și interne pe această temă, aceștia au transmis asigurări privind cunoașterea situației, faptul că autoritățile maghiare sunt responsabile de întârzieri fapt pentru care se într-o permanentă comunicare cu autoritățile centrale ale țării vecine, în scopul rezolvării problemelor de la grabniță ale transportatorilor români.
La vama Petea, autoritățile vamale maghiare continuă să provoace întârzieri la trecerea frontierei, semn că Guvernul de la Budapesta nu este interesat de buna funcționare a instituțiilor statului, Premierul Viktor Orbán fiind mult mai preocupat zilele acestea să facă jocurile lui Vladimir Putin, sperând să mai obțină niște promisiuni pe care să le vândă maghiarilor, ca argumente în alegerile din acest an. Să nu uităm că, în opoziție cu alte țări din regiune, precum Polonia, România și Bulgaria, Ungaria nu și-a exprimat clar sprijinul pentru Ucraina în contextul tensiunilor provocate de masarea a peste 100. 000 de militari ruși la granița cu Ucraina, situație care a născut suspiciuni privind pregătirea unei posibile invazii rusești.
”Pentru Viktor Orbán, ziua de 4 noiembrie 1956, moment când tancurile sovietice intrau în Budapesta, parcând în fața Parlamentului și represiunea care a urmat intervenției rusești, pare că a fost ștearsă din memoria sa. Încercarea de a ieși de sub influența sovietică a fost o pagină de eroism a revoluționarilor maghiari, iar modul brutal în care trupele sovietice au intervenit trebuie să fie o lecție permanentă pentru pentru toți liderii politici și toate popoarele din Europa”, subliniază senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș.