Recensământul Populației și al Locuințelor debutează oficial azi, 1 februarie, cu etapa colectării datelor din surse administrative. La ultimul recensământ (cel din 2011), România avea o populație de 20,1 milioane de locuitori, însă acum ne așteptăm ca populația României să fie ceva mai mică. Tot acum vom afla cum stă fiecare comună, oraș sau județ la numărul de locuitori, categorii de vârstă, pentru a vedea cât de îmbătrânită este populației României. Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din ultima zi a lunii ianuarie s-au aflat și trei hotărâri de Guvern care au legătură cu acest recensământ care trebuia să fi avut loc anul trecut, însă din cauza pandemiei a fost amânat pentru acest an.
Săptămâna aceasta a fost stabilită modalitatea de plată și tarifele diferențiate (7 lei pentru completarea unui chestionar pentru recenzarea persoanei și 3,5 lei pentru un chestionar pentru recenzarea locuinței). Plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată se face conform situației rezultate din contorizarea automată a datelor comunicate de unitățile județene de implementare a recensământului, asigurându-se astfel o mai buna corelare a plății cu activitatea efectiv desfășurată. Oficialii Guvernului spun că sumele alocate pentru anul 2021 în bugetul RPLR, rămase necheltuite ca urmare a modificării calendarului, se reportează pentru anul 2022.
Este de remarcat faptul că, deși desfașurarea Recensământului a fost amânată cu un an, din 2021 în 2022, termenul de finalizare și de diseminare a rezultatelor preliminare a rămas cel inițial, respectiv 30 decembrie 2022.
Dragoș HOJDA