- Publicitate -
Ad imageAd image

RECLAMAȚII – Mai nou ne deranjează fumul centralelor de apartament

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Mai nou românul e deranjat de aproape orice. Dovadă reclamațiile absurde care au fost anul trecut în Maramureș, cele legate de faptul că al vecinului cocoș dă trezirea la 5 dimineața sau faptul că vecinul de vizavi crește animale și deranjează mirosurile. Acum ne deranjează fumul pe care îl scot centralele de apartament.

„Interziceți centralele individuale!” sau „Fumul centralelor ne sufocă, luați urgent măsuri” sunt doar două din tipurile de sesizări care vin pe adresa Gărzii Naționale de Mediu. O spun cei din urmă, care însă subliniază faptul că rezolvarea acestor probleme se află însă la îndemâna autorităților locale și a distribuitorilor de gaz metan, care aprobă realizarea unor construcții noi, respectiv spațiile în care pot fi amplasate centralele individuale.

„Deși punctual sursele de emisie dirijată, care se supun monitorizării pot să nu depașească valorile limită de emisie, în sistem cumulat este posibil să genereze fenomene de poluare a atmosferei și disconfort olfactiv, de aceea, pe termen lung, reducerea numărului acestor surse este vitală. Conform normelor europene privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră, de către statele membre, în perioada 2021-2030, toate țările au obligația să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 30% sub nivelurile din 2005.

Un pilon important în acest demers îl constituie încurajarea și promovarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică, pe considerentul că acestea sunt cele mai eficiente și cele mai puțin poluante, cel puțin când e vorba de zone urbane cu densitate mare. Autoritățile administrației publice locale au la dispoziție mai multe repere în jurul cărora pot construi strategii pe termen lung, pentru atingerea acestor ținte de reducere a poluării, printre care se află programele de izolare termică a blocurilor de locuințe sau de refacere și de modernizare a rețelelor existente, menite să reducă pierderile tehnice de rețea”, explică Marioara Artemis Gătej, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu.

Garda Națională de Mediu mai precizează că autoritățile locale pot condiționa acordarea autorizațiilor de construire a unor imobile colective noi, de existența unor sisteme centralizate de încălzire și de răcire. În plus, furnizorii de gaz metan pot impune doar anumite amplasamente pentru centralele individuale, funcție de tipul imobilului, astfel încât emisiile acestora să nu afecteze alți locatari din vecinătate.

În Maramureș deocamdată reclamații legate de fumul de la centralele de apartament nu au existat. Însă, după cum ne spune comisarul-șef al Gărzii de Mediu Maramureș, Marcela Chindriș, au mai existat și există reclamații în zona de case, unii reclamând faptul că vecinii bagă pe foc lucruri care ulterior dau miros deranjant. Însă astfel de reclamații sunt puține la nivelul județului nostru.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu