- Publicitate -
Ad imageAd image

PROIECT – Maramureșenii care produc acasă alcool din fructe vor fi scutiți de acciză

Ad imageAd image

Producția de alcool din fructe acasă pentru consum propriu va fi scutită de plata unor accize, în limita a 50 de litri anual. Este numai una din prevederile unui proiect de ordonanță care transpune în legislația românească o serie de prevederi adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, „se exceptează de la plata accizelor berea, vinul, băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, liniștite sau spumoase, produse de persoane fizice și consumate de către aceștia, de către membrii familiei acestora sau de către musafiri, cu condiția ca nici un fel de vânzare să nu aibă loc”.

„Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în respectivul proiect de ordonanță.

Tot ordonanța aceasta definește și termenul „familie” adică soțul și soția sau soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, care locuiesc sau gospodăresc împreună: „Este asimilată termenului familie și situația persoanei necăsătorite care locuiește împreună cu copiii aflați în întreținerea sa, precum și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și al fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună. Prin termenul copil se înțelege copilul în vârstă de până la 18 ani sau tinerii majori, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional, provenit din căsătoria soților, copilul unuia dintre soți, copilul adoptat, precum și copilul încredințat unuia sau ambilor soți ori dat în plasament familial sau pentru care s-a instituit tutela sau curatela potrivit legii”.

Tot autoritățile spun că produsele achiziționate şi transportate de persoanele fizice se consideră a fi destinate uzului propriu, în condițiile în care nu depăşesc următoarele limite cantitative:

  1. a) tutunuri prelucrate:
  2. ţigarete – 800 de bucăţi;
  3. ţigări (cu o greutate maximă de 3 grame/bucată) – 400 de bucăţi;
  4. ţigări de foi – 200 de bucăţi;
  5. tutun de fumat – 1 kg;
  6. b) băuturi alcoolice:
  7. băuturi spirtoase – 10 litri;
  8. produse intermediare – 20 litri;
  9. vinuri – 90 litri (din care maximum 60 l de vinuri spumoase);
  10. bere – 110 litri.

Produsele achiziționate şi transportate în cantități superioare limitelor prevăzute mai sus şi destinate consumului în România se consideră a fi achiziționate în scopuri comerciale şi, în acest caz, se datorează acciza în România.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu