Astăzi, 6 iulie, a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al viitorului drum expres Satu Mare – Baia Mare, contract în valoare de 5.990.525 de lei.
„Acest tronson de drum face parte din proiectul inițiat în trecut de cele două administrații județene și care mai cuprindea legătura spre Ungaria și Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare. Odată realizat, viitorul drum de mare viteză va contribui direct la dezvoltarea economiei din această zonă, schimburile comerciale se vor intensifica, iar participanții la trafic vor avea cele mai bune condiții de circulație”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, la semnarea contractului.
Drumul va avea o lungime de 55,56 de kilometri, iar valoarea totală estimată a investiției este de 308,3 milioane de euro. Contractul a fost atribuit Asocierii SC Drum Pod Invest SRL – SC Search Corporation SRL, prin lider de asociere SC Drum Pod Invest SRL.Potrivit informațiilor oficiale primite de la autorități, valoarea contractului de prestări servicii este de 5.990.525 de lei, iar durata de execuție a contractului de prestări servicii este de 24 luni, din care elaborarea Studiului de fezabilitate – 6 luni, adaptarea documentației la cerințele finanțatorului – 12 luni și consultarea beneficiarului la atribuirea contractului pentru Proiectare și Execuție Lucrări – 6 luni. Odată ce studiul de fezabilitate va fi încheiat, procedura de proiectare cu execuție a proiectului va fi demarată, iar termenul estimat de finalizare a acestui obiectiv de investiții este august 2026.
Este suficient să mai spunem doar că sectorul de drum expres Baia Mare – Satu Mare, odată realizat, va asigura conectivitatea rutieră la varianta de ocolire a municipiului Satu Mare care va fi recepționată la terminarea lucrărilor în cursul acestei săptămâni, din varianta de ocolire a municipiului Satu Mare prin “Drumul Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”, aflat în etapa de proiectare, contractată de către CNAIR, se va asigura legătura la rețeaua europeană de autostrăzi, respectiv în partea de Nord-Vest a României – un proiect care va duce la crearea de noi legături externe care vizează creșterea economică a celor două județe și a României.
Dragoș HOJDA