Epidemiologul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă legat de variola maimuței, dar și cu privire la coronavirus. Acesta spune că vom ajunge în cateva săptămani să avem și cate 10.000 de cazuri de COVID confirmate zilnic. Mai mult, variola maimuței începe să arate tot mai mult ca o pandemie.
„Se pare că pandemia este obraznică și refuză să se conformeze ordinului politic de a rămane terminată, astfel încat de marți revenim în randul țărilor civilizate în privința raportărilor, care vor fi din nou zilnice. Așa cum se vede din prognoza pentru valul 5-Omicron-BA1, raportările zilnice permit o precizie mult mai mare decat e posibilă din raportările săptămanale. Comparativ cu intervalul teoretic de prognoză din 5 ianuarie 2021, evoluția oficială s-a aliniat extrem de bine la media acestui interval chiar și după luna martie.
Desi am avertizat incă de acum 2 săptămani ca am revenit pe un trend ascendent, în lipsa raportărilor zilnice nu am mai putut face o prognoza similară pentru valul 6. E probabil ca si alti analisti s-au aflat ina ceeasi situatie.
Probabil guvernantii si-au dat seama ca si psihologic este mai bine sa raportezi 4,000 de cazuri pe zi cat vom avea in medie săptămana viitoare decat 30,000 de cazuri pe săptămană, dacă în această saptămană se va confirma prognoza de 15,000 de cazuri si o medie de 2,000 de cazuri pe zi. În absența datelor zilnice putem apela la o prognoză simplă bazată pe rata de creștere curentă. Se vede că, dacă se menține rata curentă de creștere, vom atinge 10,000 de cazuri noi confirmate zilnic pană la finalul lunii iulie. Dacă varful valului va fi in august ne putem aștepta cu ușurință chiar și la 20,000 de cazuri pe zi.
Avand in vedere ca testăm de 2x mai puțin decat anul trecut în aceeași perioadă, cred că este realist să considerăm că in acest moment confirmăm doar 1 din 10 cazuri”, spune Jurma.
El adaugă: „Aceasta inseamnă că în acest moment in Romania, pandemia produce deja peste 20,000 de cazuri pe zi in realitate, iar in varful valului 6-BA5 vom depasi 100,000 cazuri zilnic chiar daca oficial vom confirma doar 10,000 pe zi. Iar acesta, spre norocul nostru, e un val BA5 de vara intr-o perioada potrivnică infectărilor, o perioada in care nici o alta tulpină nu a putut sa produca un val epidemic. Nici nu vreau sa imi imaginez cum ar fi aratat spitalele daca valul ne lovea in toamna, desi pentru medici povara acestui val 6 va fi imensa tocmai pentru ca survine exact in perioada in care si medicii isi mai puteau trage sufletul intre valuri.
Ce nu inteleg autoritatile este ca nu ajuta pe nimeni renuntand la toate masurile de siguranta si preventie si incurajand lumea sa se comporte iresponsabil in pandemie. In pandemie nu putem plasa medicilor intreaga responsabilitate pentru viata si sanatatea oamenilor. Pandemia se termina in spital sau cimitir dar nu se opreste decat in afara spitalelor prin masuri de sanatate publică”, concluzionează Jurma.
Dragoș HOJDA