Centrul de Cercetări Istorico – Teologice din cadrul Primăriei Giulești, care funcționează sub egida Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, a organizat în ziua de 6 Mai, la simpozionul „Păcurăritul maramureșean – istorie și tradiții”, urmat de sărbătoarea câmpenească la „STÂNA FEREȘTENILOR”. Printre cei prezenți la eveniment s-a aflat și prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, dar și parlamentarii Florin Alexe și Cristian Niculescu Țăgârlaș. În cadrul evenimentului am avut sosirea căruțelor cu feciorii și fetele din comună, alături de ceterași, întâmpinarea cu trâmbițe în urletul câinilor, sfințirea stânei, mulsul măsurii, ruptul sterpelor.
„Omul sfințește locul, spune un proverb românesc. Maramureșul este un județ binecuvântat datorită localnicilor din mediul rural care duc un trai simplu, sănătos, de la țară. Am avut bucuria să particip astăzi la simpozionul „Păcurăritul maramureșean – istorie și tradiții”, urmat de sărbătoarea câmpănească ,,Stâna fereștenilor”, organizată de primarul comunei Giulești, Laurentiu Batin, pe care îl felicit pentru că promovează de fiecare dată, atât de frumos, tradițiile maramureșene.
Maramureșul este mai mult decât un județ, este un ținut, o țară: Țara Maramureșului. O denumire care a ajuns peste mări și țări tocmai datorită acestor obiceiuri, printre care și păcurăritul, urmate cu sfințenie în fiecare an de oamenii locului.
Aici în Maramureșul istoric, pe valea Marei, muntele Gutâi și dealurile din împrejurimi devin casă, masă, adăpost pe timp de noapte, pe toată perioada verii pentru păstori. Imediat după Sfintele Paști, păcurarii își iau turma de oi și urmează drumul munților. Misiunea păstorului este una grea, dar nobilă: să păzească stâna de toate primejdiile, furtuni, animale sălbatice, poate chiar cu prețul vieții.
Avem nevoie de astfel de evenimente pentru a ne aminti care ne sunt originile, care au fost ocupațiile principale ale strămoșilor noștri. Istoria unui popor este esența lui. Istoria poporului maramureșean este, din fericire și prezentul, tocmai pentru încă se păstrează aceste obiceiuri. Felicit Centrul de Cercetări Istorico-Teologice Giulești, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș pentru organizarea evenimentului!”, a arătat Rudolf Stauder.
Dragoș HOJDA