- Publicitate -
Ad imageAd image

TRANSPORTURI DE ANIMALE – Patru amenzi aplicate deja în Maramureș

Ad imageAd image

Perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale înseamnă, ca în fiecare an, controale în județ legate de transportul animalelor. Astfel de controale nu se fac doar de Paște, ci tot timpul anului. Acum nu mai poți să duci o vacă la munte dacă nu i-ai asigurat niște condiții minime, altfel riști să fii amendat de poliție dacă ești oprit.

În aceste zile se verifică legalitatea transorturilor de animale, aproape de fiecare dată fiind aplicate și amenzi. La ultimele controale efectuate la nivel de județ au fost aplicate 4 amenzi, una în Săpânța, respectiv 3 în Poienile de sub Munte.

Legal vorbind există anumite cerințe privind protecția și bunăstarea animalelor în timpul transportului definite prin trei cuvinte și anume trebuie, întotdeauna și niciodată: „Trebuie ca animalele să aibă apă, hrană și o perioadă de odihnă de 24h înainte de începerea unei călătorii, ca animalele să fie apte pentru călătorie, ca mijloacele de transport, inclusiv cele cu remorcă, să nu producă răniri și suferințe inutile, ca persoanele care manipulează animalele să aibă competența și instruirea necesară, ca vehiculele să îndeplinească standardele de construcție și să fie corespunzătoare pentru fiecare specie și călătorie, ca documentele necesare să fie completate corect și ținute la purtător, respectiv să se respecte regulile de curățare și dezinfecție”.

Apoi Întotdeauna „se elaborează un plan de călătorie pentru a evita întârzierile inutile, se verifică dacă animalele sunt apte pentru călătorie înainte de încărcare, se verifică vehiculul pentru orice eventuale defecțiuni și se curăță înainte de încărcare, încărcarea, transportul și descărcarea animalelor se vor face cu calm și fără grabă, se folosesc pereți despărțitori atunci când, este necesară împărțirea vehicului sau separarea animalelor în grupuri pentru a preveni căderea acestora, se va asigura animalelor suficient spațiu pe podeaua mijlocului de transport și spațiu deasupra animalelor, șoferii vor conduce cu atenție și grijă față de animale, iar dacă va fi necesar, șoferii se vor opri și vor verifica animalele în timpul transportului.

Niciodată însă „nu se transportă animalele care nu sunt apte pentru călătorie, nu se folosește forța pentru a face animalele să se deplaseze, nu se permite personalului necalificat și fără experiență să încarce, să descarce și să transporte animalele, nu se încarcă animale incompatibile în același loc, spre exemplu, vaci cu coarne și fără coarne, nu se supraîncarcă vehiculul, nu se frânează, accelerează și nu se iau curbele cu viteză dacă acestea se pot evita, nu se lasă animalele nesupravegheate în vehicul pentru o perioadă lungă de timp, respectiv nu se descarcă animalele dacă nu există o persoană responsabilă  pentru aceasta”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu