În luna decembrie 2022 câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3339 lei, în creştere cu 0,4 % faţă de luna precedentă, pe sectoare ale economiei, câştigurile medii salariale nete fiind în agricultură, silvicultură şi piscicultură de 2859 lei, în industrie şi construcţii de 3380 lei şi în domeniul prestărilor de servicii de 3329 lei. Nu o spunem noi, ci datele oficiale primite de la Direcția de Statistică Maramureș.
Oficialii instituției amintite spun că diferenţa dintre nivelul naţional şi nivelul judeţului Maramureş este de 950 lei la salariul mediu nominal brut, însemnând că salariul brut în judeţ, este mai mic cu aproximativ 15 % față de media națională.
„Explicaţia acestei diferenţe constă, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară şi altele, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte, aparatura, accesorii şi scule, maşini de transport, institute de cercetări.
Raportul dintre indicele câştigului salarial mediu nominal net şi indicele preţurilor de consum, în luna decembrie 2022, a fost de 97,4% față de luna corespunzătoare din anul 2021 şi de 233,8% comparativ cu luna octombrie 1990”, spune Marius Pop, director adjunct al Direcției de Statistică Maramureș.
Dragoș HOJDA