Se știe că Produsul Intern Brut este un agregat macroeconomic, care exprimă în sinteză, puterea economică a unui judeţ, regiune sau ţară. Potrivit datelor furnizate de către Direcția Județeană de Statistică, la nivelul judetului nostru acesta se ridică la suma de 18164,2 milioane lei în prețuri curente ale anului 2020, în creștere cu 0,86 % față de anul precedent, ultimele date definitive la nivel de județ și publicate de Institutul Național de Statistică.
„Potrivit acestui indicator, județul Maramureș ocupă locul 3 in regiunea de Nord-Vest după județele Cluj si Bihor
PIB-ul pe locuitor este de 39759 lei in județul Maramureș, 51985.6 lei in regiunea de Nord-Vest si 55361.2 lei/locuitor la nivel național. În funcție de PIB-ul pe locuitor, Maramureșul ocupă locul 26 (28 anul precedent) pe țară si penultimul loc în regiune, imediat peste județul Bistrița Năsăud. PIB-ul pe locuitor, in județul Maramureș, se situează sub media la nivel național cît și sub media din regiunea Nord-Vest.
Valoarea mai redusă a indicatorului la nivelul județului Maramureș se datorează realizării de produse cu grad mic de complexitate, unde valoarea nou creată este redusă și a existenței unor sectoare cu aport mic la realizarea valorii adăugate brute, cum ar fi: industria de prelucrare a lemnului, comerț, servicii,etc. După municipiul București, primele 5 județe privind produsul intern brut total sunt Cluj, Timiș, Brașov, Ilfov si Sibiu”, a spus Marius Pop, director executiv adjunct al Direcției de Statistică Maramureș.
Acesta a mai precizat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din această săptămână, că ultimele 5 județe sunt Giurgiu, Olt, Botosani, Călărași, ultimul loc revenind județului Vaslui. Mai spunem că Regiunea de NORD-VEST, în clasamentul celor 8 regiuni de dezvoltare, ocupă locul 2, după ce în anul precedent ocupa locul 3. Regiunea Nord-Vest cuprinde județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș,Satu Mare, Sălaj.
Dragoș HOJDA