Donatorii de sânge trebuie să știe că FIDELIS 2023, prima ediție a Programului de titluri de stat, aduce o noutate. Și anume tranșă specialã pentru donatorii de sânge. Ministerul Finanțelor a anunțat oficial că se alãturã campaniei „România are sânge de rocker” inițiatã de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguinã București, prin prima ediție a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, perioada de desfășurare fiind 27 martie – 10 aprilie.
„Tranșa dedicatã donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândã de 7,7%, cea mai mare oferitã în cadrul acestei ediții. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 30 septembrie 2022. În afarã de tranșa dedicatã donatorilor, ediția FIDELIS care debuteazã pe 27 martie va conține și tranșele uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,70% și respectiv 7,35%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%.
Așadar, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.
Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Titlurile de stat destinate populației sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacționate pe piața secundarã interbancarã. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.
Deținãtorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãțile neridicate la scadențã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni”, precizează Ministerul Finanțelor.
Dragoș HOJDA