Pe adresa redacției am primit mai multe fotografii care nu au nevoie de niciun comentariu. Deșeuri din construcții care sunt aruncate pe malul apei fără nicio rușine, fiind vorba clar despre poluare. Se întâmplă la Borșa, unde deșeurile din construcții le mai găsesc și în alte locuri. Dar nu numai în Borșa, ci peste tot în județ, dacă căutăm, găsim depozite din acestea de deșeuri.
Problema ar trebui rezolvată de autoritățile locale, susține Garda de Mediu Maramureș, care recunoaște că este o problemă nerezolvată a județului.
„Din păcate, pentru aceste deșeuri autoritățile publice locale ar trebui să găsească o soluție. Deșeurile acestea ar trebui reutilizate, dar este o problemă nerezolvată la nivel de județ. Primăria este cea care trebuie să spună ce se întâmplă cu aceste deșeuri”, ne-a declarat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.
Maramureșenii trebuie să știe că în categoria „deșeuri din construcții și demolări” intră deșeurile de lemn, oțel, beton, gips, zidărie, ipsos, metal sau asfalt, deșeuri care prezintă un risc de sănătate, deoarece pot conține materiale periculoase precum azbest și plumb. Apoi, deșeurile din construcții și demolări trebuie să fie separate în două categorii, cele periculoase de cele nepericuloase, duse mai apoi în depozite autorizate sau pe locurile stabilite de autoritățile publice.
Însă, multe dintre aceste deșeuri sunt depozitate ilegal, nerespectandu-se regulile în acest sens, ceea ce atrage după sine, conform legislației în vigoare, amenzi usturătoare. Important de precizat este că persoanele care construiesc în regie proprie sunt obligate să apeleze la firme specializate în colectarea, transportarea, reciclarea și eliminarea deșeurilor rezultate din construcții si demolări, lucru care, în satele din Maramureș, nu se prea întâmplă.
Dragoș HOJDA