- Publicitate -
Ad imageAd image

VIOLENȚĂ DOMESTICĂ- Ordinul de protecție ar putea fi extins la un an. Alte schimbări care apar

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Victimele violenţei domestice vor putea beneficia de asistenţă juridică gratuită şi în apel iar durata ordinelor de protecţie va putea fi extinsă până la un an. Este vorba despre un proiect depus de mai mulți parlamentari pentru modificarea legii nr. 217/2003 prin care se dublează la 12 luni durata pentru care poate fi emis un ordin de protecţie în cazul violenţei domestice şi se oferă asistenţă juridică gratuită victimelor şi în apel.

Inițiatorii acestui proiect de lege spun că violenţa domestică este un flagel care a cuprins întreaga ţară, la sfârşitul anului trecut aproape 100.000 de persoane reclamand cel puţin o dată un caz de violenţă domestică. Și în Maramureș numărul cazurilor de violență domestică este unul destul de ridicat, semn că iubirea din multe din familiile din Maramureș a cam dispărut, lasand loc unor sentimente ca ura.

„Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violenţelor din familie. În primele 11 luni ale anului 2022 au fost instituite 11.891 de ordine de protecţie, aproape jumătate dintre ele fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată!

Sunt zeci de mii de victime ale violenţei domestice care trebuiesc protejate, de aceea am decis să îmbunătăţim legea şi să lăsăm la latitudinea instanţei de judecată posibilitatea ca ordinul de protecţie să fie instituit pe o perioadă de maxim 12 luni. Mai mult, reparăm o eroare din actuala lege, care oferă asistenţă juridică gratuită victimei doar la prima înfăţişare în instanţă. Propunem modificarea legii astfel încât victima să beneficieze de asistenţă juridică gratuită pe toată durata procesului, inclusiv în apel.

Schimbări violență

Prin cele două modificări esenţiale, dublăm perioada de valabilitate minimă pentru noile ordine de protecţie şi oferim victimelor sprijinul juridic necesar pentru a se apăra în instanţă şi pentru a-şi recâştiga drepturile umane şi demnitatea”, spune Monica Berescu, co-iniţiatoare a legii.

„Este în vigoare deja legea pe care am iniţiat-o, pentru dreptul victimelor la locuire, dar ştim de la victime şi organizaţiile non guvernamentale că nu este suficient. Astăzi extindem în lege asistenţa juridică pentru victime şi în apel şi posibilitatea judecătorilor de a da ordine de protecţie pentru până la 12 luni în funcţie de gravitatea faptei, pentru că xx ordine de protecţie de 6 luni ajung să fie prelungite”, adaugă Oana Ţoiu, preşedinta Comisiei de tineret şi sport din Camera Deputaţilor.

Parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege susțin că durata de 6 luni a unui ordin de protecţie este de cele mai multe ori insuficientă pentru atingerea scopului şi anume cel de a oferi victimei distanţa necesară faţă de agresor care să îi poată garanta siguranţa fizică şi emoţională.

Așadar, propunerile de modificare a legii 217/2003 vizează modificarea duratei perioadei pe care pot fi dispuse măsuri prin ordinul de protecţie în sensul creşterii de la 6 la 12 luni, modificarea ar implica tot aprecierea judecătorului în ceea ce priveşte durata exactă, având însă posibilitatea să dispună instituirea măsurilor necesare şi pentru o perioadă mai mare de 6 luni şi maxim 12 luni.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu