ÎN CURAND – UE pregătește schimbări pentru șoferi. Apare permisul de conducere digital

Ad imageAd image
Uniunea Europeană pregătește o serie de schimbări care să simplifice viața șoferilor, dar care vor conduce și la o înăsprire a pedepselor pentru cei care încalcă regulile de circulație. Numai anul trecut, potrivit datelor Comisiei Europene în Romania, peste 20 000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din Uniunea Europeană, majoritatea victimelor fiind pietoni, bicicliști și utilizatori de scutere și motociclete.
Din acest motiv, Comisia Europeană a propus recent un nou pachet de norme privind siguranța rutieră, cum ar fi implementarea condusului însoțit pentru șoferii începători, toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului în rândul șoferilor începători, adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezența utilizatorilor vulnerabili pe șosea. În plus, pentru a simplifica recunoașterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia a propus introducerea unui permis de conducere digital.
Ce presupune acest lucru? Înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai ușoare, deoarece toate procedurile vor fi online. Șoferii care încalcă regulile de circulație în alte state membre UE nu vor scăpa nepedepsiți”, precizează Comisia Europeană în Romania.
Schimbări pentru șoferi

Comisia Eurpeană subliniază că un obiectiv-cheie al noilor norme va fi îmbunătățirea siguranței rutiere, prin măsuri care includ o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru conducătorii auto începători după trecerea testului și o normă de toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului: „Acest lucru este esențial deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8 % din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coliziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani”.

Alte măsuri avute în vedere se referă la oferirea posibilității tinerilor de a-și susține testul și de a începe conducerea acompaniată de autoturisme și camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere auto, adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la prezența utilizatorilor vulnerabili pe șosea. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pentru pietoni, bicicliști, precum și pentru utilizatorii de scutere electrice și biciclete electrice, pe măsură ce UE trece la o mobilitate urbană mai durabilă, respectiv o evaluare mai bine direcționată a aptitudinii din punct de vedere medical, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul.

Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu