În primele două luni ale anului 2023, au fost finalizate, gratuit pentru cetăţeni, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în nouă unităţi administrativ-teritoriale (UAT), conform anunțului făcut de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Instituția a finalizat înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară în 177 de localităţi şi în 21.104 sectoare cadastrale.
„ANCPI, instituţie publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, gratuit pentru cetăţeni, în 2.474 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181. Suprafaţa pentru care urmează să se deschidă noi cărţi funciare este de peste 7,2 milioane de hectare. Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) şi din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.
Din cele 177 de localităţi în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor, 61 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, finanţat prin POR. În prezent, se desfăşoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localităţi, cu finanţare europeană, în 496 de comune.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 6,86 milioane de hectare (72%)”, a anunțat ANCPI.
Vă reamintim că programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.
Dragoș HOJDA