Importurile de gaze naturale ale Germaniei au costat dublu în 2022 comparativ cu 2021, chiar dacă volumele de gaze importate s-au redus cu 30%, arată datele oficiale publicate miercuri de Oficiul Federal german pentru Economie şi Controlul Exporturilor (BAFA), transmite Reuters, informează AGERPRES.
Invazia rusească din Ucraina a provocat o explozie a preţurilor la energie şi a determinat Germania să caute alternative la gazele ruseşti şi în paralel să impună măsuri pentru a reduce consumul de gaze.
Datele BAFA arată că nota de plată a Germaniei cu importurile de gazele naturale a urcat până la 74 de miliarde de euro în 2022, de la 35,4 miliarde de euro în 2021. În paralel, volumele de gaze importate s-au redus până la 3.524.126 Terajoule [TJ], echivalentul a 100,2 miliarde metri cubi, de la 5.008.943 Terajoule [TJ] în 2021.
Preţul mediu plătit la graniţă a explodat cu 197,3%, până la 21.007,58 euro pentru un Terajoule [TJ].
Căutarea unor alternative la energia rusească a fost stimulată de închiderea gazoductului Nord Stream I în luna august a anului trecut. În replică, Germania a cumpărat mai multe gaze prin conducte din statele vecine din Europa şi de asemenea a importat gaze lichefiate, iar vremea blândă din timpul iernii a ajutat şi ea la diminuarea cererii de gaze.
Cu toate acestea, explozia preţurilor şi îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu gaze în Germani au alimentat inflaţia şi au provocat îngrijorări referitoare la o recesiune în cea mai mare economie a Europei.