Patru zile în cadrul Târgului de Turism al României 2023 au trecut pe nesimțite, iar județul Maramureș a înregistrat o nouă prezență de succes în cadrul acestui eveniment. Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, ai Organizației de Management al Destinației Județene Maramureș, ai Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, ai Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, ai Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș și ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Seini au avut cu siguranță vorbele la ei, căci la standul județului Maramureș a fost aglomerație mare în fiecare zi a evenimentului. Printre cei mai încântați oaspeți ai standului s-a numărat și Florin Alexandru Alexe, deputat de Maramureș, care a lăudat felul în care județul a fost reprezentat în cadrul evenimentului.
La fel de convingători au fost și reprezentanții Asociației Întreprinzătorilor Maramureș, ai rezervației naturale Cheile Lăpușului și ai celebrei Mocănițe de pe Valea Vaserului, care au completat cum nu se putea mai bine oferta turistică prezentată la standul județean. Astfel, cadrul natural de excepție al Maramureșului a oferit contextul ideal pentru promovarea turismului activ, unul dintre elementele cheie prezentate în cadrul celei de-a 47-a ediții a târgului.
Deși este o reală provocare ca destinațiile turistice să reinventeze felul în care își prezintă bine-cunoscutele resurse turistice, astfel încât să stârnească interesul vizitatorilor în cadrul manifestărilor expoziționale, județul Maramureș a reușit din nou să surprindă prin adoptarea unui concept care a îmbinat cu succes metodele tradiționale și cele moderne de promovare. Peisajul cultural tradițional unic al Maramureșului a fost redat cu măiestrie de către meșterii populari Petrică Codrea, Tănase și Crina Burnar și Mariana și Anuța Stan. Demonstrațiile lor de meșteșugit au fost savurate de către cei care au urmărit cum lutul, lemnul și alte materiale sunt lucrate cu multă migală și iau forma unor obiecte de artă. Tot despre artă au discutat cei prezenți și cu artistul vizual Ioan Borlean, care a înnobilat standul județului cu o mică expoziție de icoane pictate pe sticlă, fiecare dintre acestea invitând la introspecție și la o călătorie în lumea satului tradițional, muza eternă a pictorului.
Delegația județului și-a asumat angajamentul de a duce la Târgul de Turism al României câte puțin din tot ceea ce are Maramureșul mai bun de oferit, fapt pentru care din agenda acestei participări nu au lipsit nici reprezentațiile artistice ale Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, care au fost răsplătite cu runde lungi de aplauze. În cadrul evenimentului a fost celebrat și Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Și pentru că se spune că dragostea trece prin stomac, cu sprijinul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș vizitatorii au avut ocazia să deguste cele mai bune bucate cu specific tradițional.
Cu recunoștință pentru fiecare oaspete primit la stand, pentru fiecare oportunitate de a promova județul și pentru fiecare dintre zâmbetele așternute pe chipurile celor convinși să descopere Maramureșul în toată splendoarea lui, marcăm încă o reușită în rândul participărilor la manifestările expoziționale dedicate industriei turismului.
ZiarMM