Autoritățile județene au anunțat că în Maramureș, de la izbucnirea războiului din Ucraina, au fost înregistrate aproape 25.000 de cereri de decontare a cheltuielilor de cazare a refugiaților ucraineni, cele mai multe dintre solicitări venind din partea persoanelor fizice. Dintre refugiații ucraineni, cei mai mulți doar au tranzitat județul, fiind puțini cei care s-au stabilit aici.
„Avem 20.109 persoane care au fost cazate la persoane fizice, iar 3357 de refugiați au fost cazați la persoane juridice în județul nostru. Acestea sunt datele pe care le avem pentru anul 2022. Cifrele sunt în dinamică, se schimbă de la o zi la alta. Avem 193 de elevi care au solicitat o formă de învățămant și avem solicitări din partea a 99 de cetățeni care caută un loc de muncă. 48 dintre ei și-au găsit deja un loc de muncă stabil. Principala problemă cu care s-au confruntat ucraienii veniți în județ o reprezintă necunoașterea limbii romane. AJOFM derulează două programe de comunicare în limba romană, unde sunt ucraineni care participă. Mai avem și alte ONG-uri care ajută refugiații”, a spus prefectul de Maramureș, Rudolf Stauder.
Referitor la sumele decontate pentru cazarea refugiaților din Ucraina, vă reamintim că în județul nostru au fost depistate si situații în care aceste servicii au fost oferite doar pe hârtie. În comuna Petrova polițiștii au descoperit cazuri în care clădirile în care oamenii spun că au găzduit cetățeni ucraineni erau în construcție și nu aveau nici măcar geamuri sau uși. Însă petrovenii au încasat sume frumoase de bani.
Dragoș HOJDA