Senat: Studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România

Ad imageAd image

Studenţii şi doctoranzii români înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din Uniunea Europeană/ Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vor beneficia de asigurare medicală când vin în România, prevede un proiect de lege iniţiat de senatorii PNL Nicoleta Pauliuc şi Adrian Hatos.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, marţi, AGERPRES, iniţiatorii susţin că au fost multiple cazuri în care tinerii studenţi români din străinătate veniţi acasă nu au beneficiat de servicii medicale decontate din cauza unei interpretări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ce prevede că aceştia nu pot fi asimilaţi celor care învaţă pe teritoriul României.

„Legea vine să lămurească o interpretare nefirească a CNAS, care susţinea că studenţii români din străinătate care vin în România nu au aceleaşi drepturi conform legii cu studenţii români care studiază în ţară. Este evident necinstit faţă de nişte tineri bine pregătiţi pe care ni-i dorim să se întoarcă acasă şi să contribuie aici la dezvoltarea României. Şi cum să facă asta câtă vreme semnele pe care le transmite statul român, prin CNAS, sunt tocmai în ideea că nu sunt bineveniţi? Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi cu studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, citată în comunicat.

Iniţiatorii menţionează că au existat mai multe speţe în care studenţii nedreptăţiţi au acţionat în instanţă statul român, iar toate deciziile au fost unanime, în sensul acordării acestor drepturi.

„Şi, totuşi, acest cadru de interpretare discriminator, folosindu-se în mod incorect principiul teritorialităţii, deşi discutăm de cetăţeni români, este în continuare folosit de CNAS invocându-se neclaritatea din legea actuală (L95/2006) care reglementează reforma în Sănătate. Constituţia României, la articolul 16, spune foarte clar că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Legea pe care am iniţiat-o vine să elimine o astfel de discriminare şi să creeze un cadru coerent în care studenţii români – indiferent că învaţă în România sau oriunde în Europa – să beneficieze de drepturile lor legale. (…) Bugetul Asigurărilor Sociale nu este grevat semnificativ de această măsură”, argumentează Adrian Hatos.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu