Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului, transmite AFP, informează AGERPRES.
Conform textului publicat pe website-ul parlamentului ucrainean şi adoptat în decembrie, faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, ameninţările adresate comandanţilor, dezertarea şi fuga de pe câmpul de luptă, dar şi consumul de alcool. În plus, legea interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor găsiţi vinovaţi.
Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior.
În timpul dezbaterii în parlament, textul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului şi mai multe organizaţii i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu-l promulge. O petiţie împotriva legii înregistrată pe website-ul preşedinţiei adunase aproape 35.000 de semnături în decembrie.
„În loc să li se mulţumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an şi au desfăşurat operaţiuni reuşite pentru eliberarea teritoriului, obţinem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă faţă de comandanţi”, se arată în petiţie.
Legea este însă sprijinită şi de şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta argumentează că, pe teren, comandanţii au „cerut o soluţie sistematică pentru acest ansamblu de probleme”, iar „în condiţii de război sunt necesare decizii rapide şi eficiente”.