- Publicitate -
Ad imageAd image

PROBLEMA ROMANIEI – 95% din mărfurile alimentare consumate de populație provin din importuri

Ad imageAd image

Romanii cumpără din magazine aproape în totalitate mărfuri aduse din alte state europene și nu numai. Ori acest lucru nu are cum să fie de bun augur pentru populație, care trebuie să scoată tot mai mulți bani pentru a cumpăra mancare.

„Romania stă mult mai bine, în Ungaria avem o inflație mai mare de 40 de procente, adică în Ungaria într-un an prețurile s-au scumpit cu 40%, în Polonia avem o inflație de 22%, Germania – 20%, dar sunt țări europene care au inflație mai mică, cum sunt Țările de Jos. Cele mai multe dintre scumpiri, la noi, s-au înregistrat pe mărfurile alimentare, probleema noastră este că avem un deficit comercial extrem de mare pentru acest gen de mărfuri. Adică 95% din mărfurile alimentare consumate în Romania provin din importuri. Asta deli noi stăm relativ bine cu producția vegetală și animalieră, nu procesăm, exportăm materie primă, și importăm produs finit și odată cu acel produs finit importăm și inflația din respectivul stat”, spune Marius Pop de la Direcția de Statistică Maramureș.

Producătorii de materie primă din țară ar trebui să își facă linii de procesare, respectiv să avem pe rafturi produse făcute tot mai mult la noi în țară. Ar duce la dezvoltarea une industrii pe orizontală, printre altele.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu