Ieri, 19 ianuarie, la Prefectura Maramureș a avut loc o întalnire cu primarii din județ cu privire la unitățile locale de sprijin, care trebuie să fie tot timpul pregătite în caz de apariție a unor boli la animale. Și primarii au avut nemulțumirile lor, ei dorindu-și bani pentru achiziționarea de echipamente sau substanțe biocide.
„În urma emiterii deciziei nr. 2 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, respectiv Centrul Național pentru Combaterea Bolilor, s-au emis niște acte normative care au fost promovate ulterior către entitățile care fac parte din comitelele locale care activează la nivel județean de combatere a bolilor. Există la nivelul primăriilor o unitate locală de sprijin care din decembrie anul trecut a fost constituită cu atribuții pe două paliere, membri permanenți și membri facultativi. Știm cu cine luăm legătura în caz de epizootii și cum acționăm la nivel local. Primarii ridică în primul problemele legate de bugete, fiecare dintre ei și-ar dori să poată accesa fonduri care privesc ecarisarea animalelor și eradicarea bolilor, să aibă niște substanțe biocide, atomizoare, echipamente… Ei trebuie să fie pregătiți tot timpul în cazul apariției unor boli la animale”, ne-a declarat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureș.
În caz de apariţie a unor cazuri de boală, Unitatea locală de sprijin va fi convocată de Primar, având, printre altele, obligaţii precum să controleze dacă s-au aplicat măsurile de izolare a animalelor, păsărilor bolnave sau suspecte de îmbolnăvire și să impună restricții, după caz, în circulația animalelor, păsărilor, a cărnii și a altor produse de la aceste animale, păsări, a furajelor materiale, obiecte care ar putea fi contaminate, să facă cercetări în legătură cu extinderea bolii și catagrafia păsărilor din gospodăriile populatiei în care sunt animale, pasari bolnave sau suspecte de boala sau să oprească eliberarea biletelor de proprietate si adeverinte a sanatatii animalelor în vederea interzicerii comercializarii (vânzarii), respectiv orice alte actiuni specifice pentru prevenirea si combaterea epizootiilor.
Dragoș HOJDA