În atenția parlamentarilor se află în acest moment o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Dacă acest proiect de lege ajunge să fie publicat în Monitorul Oficial, atunci persoanele cu dizabilități ar urma să aibă parte de servicii gratuite la dentist.
Din Expunerea de motive la acest proiect de lege aflăm că „potrivit informaţiilor de la acest moment, în România exista o mare nevoie de suport privind acordarea serviciilor medicale stomatologice, raportat la persoanele cu handicap/dizabilităţi. Persoanele cu handicap sunt acele persoane(copii şi adulţi) cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale. La ora actuala, în România persoanele cu grad grav (gradul 1) de dizabilitate, beneficiază de indemnizaţia totală de handicap, în cuantum de 526 lei (indemnizaţie de 368 lei + buget complementar 158 de lei), iar cele cu grad de handicap accentuat primesc doar indemnizaţia totală de handicap de 395 de lei (indemnizaţie 279 de lei + buget complementar 116 lei)”.
„Prin prezenta iniţiativă, se urmăreşte completarea actualului cadru legal, astfel încât persoanele cu handicap(copii şi adulţi), sa beneficieze de servicii de medicina dentara, servicii stomatologice şi tratamentele dentare pentru persoanele cu handicap, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, care necesita completări în acest sens. Cu certitudine, dacă exista un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor medical pe acest segment, personale cu handicap şi familiile acestora ocupa printre primele locuri. O persoana încadrată în grad de handicap, afecteaza semnificativ intreaga familie, costurile cu terapiile, programele, educaţia, sanatatea, fiind extrem de costisitoare, motiv pentru care consideram absolut necesar ca aceste persoane în mod evident dezavantajate, sa poată beneficia de suport din partea statului, prin acordarea facilităţilor serviciilor stomatologice. Din aceste motive, se naşte nevoia ca tratamentele stomatologice pentru persoanele cu
handicap trebuie sa fie gratuite, inclusiv pentru aparatele ortodontice, obturaţii, anestezii, extracţii sau proteze dentare, precum şi reparaţia acestora”, precizează inițiatorii.
Dragoș HOJDA