În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural din această săptămână, printre altele, s-a discutat despre noua lege a pensiilor care se va aplica din 2024. Cei prezenți au putut afla de la directorul Casei de Pensii Maramureș, Lucica Onea, principalele noutăți aduse de această lege, mai ales că sunt noutăți importante.
„Din ianuarie 2024 se aplică doar două articole din noua lege a pensiilor, respectiv cel referitor la valoarea punctului de pensie care va crește cu 13,8% și va ajunge la 2032 lei. Al doilea articol care se va aplica din ianuarie 2024 este articolul 127, care se referă la contestațiile deciziilor pe care noi le emitem, pentru care este prevăzut un termen de 45 de zile de la comunicare. Pe vechea lege era de 30 de zile. Celelalte prevederi din noua lege a pensiilor se vor aplica din septembrie 2024. Recalcularea pensiilor, conform noii formule de calcul se va face din septembrie 2024. Până atunci Casa de Pensii Maramureș va trebui să aibă o aplicație informatică și va trebuie să mai introducem în această aplicație și adeverințele pe care noi le-am luat în calcul, prevăzute în noua lege.
Cea mai importantă modificare este cea legată de formula de calcul. Cuantumul pensiei va fi egal cu valoarea punctului de referință ori numărul total de puncte. Această valoare a punctului de referință este egală cu valoarea punctului de pensie, care este dat prin lege la începutul anului de legea bugetară sau de legea pensiilor, deci pentru 2024 va fi de 2032 lei, valoare care se împarte la 25 și rezultă o valoare a punctului de referință pentru anul viitor de 81 de lei. Această valoare a punctului de referință se va înmulți cu numărul total de puncte. Acest număr total de puncte înseamnă punctele contributive pentru toată activitatea persoanei respective plus punctele stabilite de lege și punctele asimilate necontributive. Punctele asimilate sunt cele care se referă la studiile superioare la zi, armată și mai sunt câteva stagii asimilate care se iau. Noutatea adusă de lege sunt punctele de stabilitate, care se vor acorda celor care au o contributivitate realizată peste 25 de ani. Se vor da 0,5 puncte între 26 de ani și 30 de ani, 0,75 pentru intervalul 31-35 și un punct pentru cei care au de la 36 de ani de contributivitate în sus. S-a scos pensia anticipată parțial.
Legea Zoicaș nu va mai fi, deci nu se mai beneficiază de acea reducere”, a spus Lucica Onea, directorul Casei de Pensii Maramureș. Vă reamintim că persoanele care doreau să se pensioneze conform Legii Zoicaș (Legea 263/2010, articolul 65, punct 5) și să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani trebuiau să îndeplinească două condiții și anume să aibă stagiul complet de cotizare pentru bărbați de 35 de ani, o altă condiție fiind ca aceste persoane să fi locuit 30 de ani în zonele afectate de poluare, respectiv în Baia Mare și pe o rază de 8 km de oraș.
Pentru femei, acestea se puteau pensiona la vârsta de 61 de ani, și cinci luni, și trebuiau să aibă un stagiu de cotizare complet de 31 de ani și cinci luni. Acești doi ani se scădeau și în acest caz și femeile se puteau pensiona la vârsta de 59 de ani și cinci luni.
Dragoș HOJDA