Campania de distribuire gratuită de pastile de iod a Ministerului Sănătății va împlini în curând un an. Cifrele obținute de HotNews.ro arată însă că primul mare proiect de care și-a legat numele Alexandru Rafila în mandatul său de ministru al Sănătății s-a dovedit un fiasco: doar puțin peste 3% dintre pastilele de iodură de potasiu destinate să fie distribuite populației în cadrul campaniei gratuite – pastile care au costat aproximativ 6 milioane de euro – au ajuns la români. Restul zac în continuare în farmacii sau în depozite, fără ca nimeni să le vrea.
906.274 de comprimate de iodura de potasiu 65 mg au fost distribuite către populație în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătății până la data de 31.03.2023, iar 490.944 de persoane au primit comprimatele de iodură de potasiu pe baza prescripțiilor medicale până la această dată, arată cele mai recente date centralizate de Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, oferite de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro.
27.944.981 de comprimate de iodură de potasiu 65 mg se aflau la data de 31.03.2023 în stocul Direcțiilor de sănătate publică și farmaciilor comunitare din program la data de 31.03.2023, arată cele mai recente date centralizate de Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, oferite de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro.
Practic, un procent infim de doar aproximativ 3,1% din totalul de pastile achiziționate în anul 2022 au fost distribuite către populație. Restul pastilelor – aproximativ 97% din cantitatea achiziționată – zac în continuare în farmacii și în depozite.
Acest lucru înseamnă că Ministerul Sănătății a distribuit pastile în valoare de aproximativ 186 de mii de euro. Pastile în valoare de peste 5,81 de milioane de euro zac fără să le vrea nimeni.
Mai multe pe hotnews.ro