Ministrul Tîlvăr a îndemnat companiile britanice să participe la achiziţiile pentru dotarea forţelor armate ale României

Ad imageAd image

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a îndemnat companiile britanice să participe la achiziţiile pentru dotarea forţelor armate ale României, în cadrul unei întrevederi cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare al Marii Britanii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) transmis, marţi, AGERPRES, discuţia cu James Cartlidge a avut loc în marja vizitei pe care o efectuează ministrul Tîlvăr, de luni până miercuri, în Marea Britanie. La întrevedere au participat şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş şi şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

În contextul procesului de modernizare a forţelor armate române, ministrul Apărării a avut un schimb de opinii pe marginea oportunităţilor, dar şi provocărilor care stau în faţa industriilor naţionale de apărare, în contextul de securitate generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina.

„Aş vrea să reafirm deschiderea noastră în ceea ce priveşte consolidarea cooperării cu Marea Britanie în domeniul înzestrării cu echipamente necesare imediat, dar şi pentru viitor, la standarde interoperabile. Încurajăm companiile britanice să participe la procedurile competitive de achiziţii pentru dotarea forţelor armate ale României şi să colaboreze cu companiile din industria de apărare din ţara noastră, în beneficiul ambelor părţi”, a afirmat ministrul Tîlvăr.

A fost subliniată, în acest cadru, importanţa proiectului achiziţionării de către România a celor două nave vânătoare de mine din clasa Sandown, care vor asigura Forţelor Navale Române o soluţie de combatere eficientă a pericolului reprezentat de minele marine aflate în derivă în Marea Neagră. Prima dintre cele două nave, modernizată şi livrată de partea britanică, a intrat deja în serviciul Forţelor Navale ale României.

Oficialul român a reamintit că Guvernul alocă din acest an 2,5% din PIB pentru bugetul apărării, ceea ce asigură accelerarea programelor esenţiale de înzestrare şi, totodată, creează oportunităţi de implicare a industriei naţionale de apărare în procesele de dotare a Armatei României cu echipamente de înaltă tehnologie şi de asigurare a mentenanţei acestora.

Agenda delegaţiei conduse de ministrul Apărării Naţionale a inclus şi o deplasare în portul Portsmouth din sudul Regatului Unit, unde a vizitat portavionul HMS Queen Elisabeth şi unde a avut, împreună cu membrii delegaţiei Ministerului Apărării Naţionale, o întrevedere cu reprezentanţii principalelor companii din industria navală de apărare din Mare Britanie. Pe parcursul discuţiilor, au fost prezentate echipamente specifice forţelor navale.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu